46. zmaga v karieri: Pogačarju še drugič zaporedoma dirka po Lombardiji

0

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 116. izdaje dirke po Lombardiji. Na trasi od Bergama do Coma (253 km) je za drugo zaporedno zmago na tej preizkušnji v ciljnem sprintu ugnal Španca Enrica Masa (Movistar). Tretje mesto je pripadlo še enemu Špancu Mikelu Landi (Bahrain-Victorious).

Za 24-letnega slovenskega asa je to že 46. zmaga v karieri, od tega 16. v tej sezoni ter tretja na spomenikih oz. petih največjih enodnevnih dirkah. Lani je bil poleg Lombardije najboljši še na dirki Liege-Bastogne-Liege.

Pogačar je postal prvi kolesar po Joaquinu Rodriguezu, ki je dvakrat zapovrstjo dobil klasiko odpadajočega listja. Špancu je to uspelo v letih 2012 in 2013. Obenem pa je kolesar s Klanca pri Komendi ubranil 500 točk, s čimer bo še drugo leto zapovrstjo končal kot najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Odločitev je na zadnjem spomeniku sezone padla v zadnjih 70 km, ko je glavnina ujela ubežnike, nato pa je predvsem Pogačarjevo moštvo navilo ritem in povsem razredčilo glavnino. Slovenski as se je dolgo zanašal na številčno premoč svoje ekipe, nato pa je na predzadnjem vzponu na Civiglio (4,2 km/9,7 %) napadel, sledil mu je lahko le Mas, ki je tudi sam nekajkrat poskusil streti mlajšega tekmeca.

Večkrat se jima je priključil še Landa, a je vselej zaostal, ko sta oba pred njim pospešila. Na zadnjem krajšem vzponu na San Fermo della Battaglia (2,8 km/6,7 %) kljub Masovemu napadu ni prišlo do odločitve, v ciljnem sprintu pa je imel daleč največ moči Pogačar za drugo zaporedno zmago po Lombardiji.

“Izjemno se je vrniti na to dirko in ponoviti zmago. Ne najdem besed, kako zelo sem hvaležen svoji ekipi za vso pomoč. Opravili so sijajno delo, sam pa sem lahko postavil piko na i na zadnji dirki v sezoni,” je takoj po dirki za organizatorja v prvi izjavi dejal 24-letnik s Klanca pri Komendi.

“Dirka je potekala po pričakovanjih. Načrt je bil, da napadem na Civiglio, a se je izkazalo, da mi je bil Mas na klancih enakovreden, zato sem skušal z njim sodelovati do cilja,” je dodal Pogačar, ki je v ciljnem sprintu zanesljivo slavil s kolesom in pol prednosti.

Do Masa je imel precej spoštovanja, potem ko ga je tri leta starejši Španec ugnal pred nekaj dnevi na dirki po Emiliji. Toda od tistega dne je Pogačar še dvignil formo. “Na dirko po Emiliji sem prišel po svetovnem prvenstvu v Avstraliji, od takrat pa sem se vsak dan počutil bolje. Že na dirki treh dolin Vareseja sem bil v odlični formi. Vedel sem, da bom imel danes zelo močne noge.”

Pristavil je le še oceno celotne sezone, ki je bila kratka in jedrnata: “Ta je bila skoraj popolna.”

Na dirki je nastopil še en Slovenec, in sicer Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Opravljal je vlogo pomočnika in delno pripomogel uspehu svojega moštvenega kolega Mikela Lande. Ciljno črto je prečkal kot 61. z 10:26 minute zaostanka.

Dan pa je bil poseben tudi za Italijana Vincenza Nibalija (Astana-Qazaqstan) in Španca Alejandra Valverdeja (Movistar), ki se poslavljata od poklicnega kolesarstva. Valverde je tudi na zadnjem spomeniku kariere zasedel visoko šesto mesto. V karieri je slavil na 133 dirkah, od tega 17 na tritedenskih dirkah. Štirikrat je bil najboljši tudi na spomenikih, vselej na dirki Liege-Bastogne-Liege, leta 2018 pa je postal tudi svetovni prvak.

Nibali je bil danes 24., v slovo pa je pomahal kot zmagovalec 52 dirk v karieri, podpisal pa se je tudi pod vse tri zmage na tritedenskih dirkah. Posledično je le eden od sedmih kolesarjev z zmagami na Touru, Giru in Vuelti. V karieri je zmagal na treh spomenikih, enkrat na Milano-Sanremu ter dvakrat po Lombardiji.

Z današnjo preizkušnjo se je končala sezona dirk svetovne serije in hkrati največjih petih enodnevnih preizkušenj oz. spomenikov. Prvega je marca dobil prav Mohorič na Milano-Sanremu, na drugem na dirki po Flandriji je slavil Nizozemec Mathieu van der Poel, Pariz-Roubaix je pripadel še enemu Nizozemcu Dylanu van Baarleju, Liege-Bastogne-Liege pa Belgijcu Remcu Evenepoelu.

Slovensko kolesarstvo ima sicer še eno zmago na največjih enodnevnih dirkah, pred dvema letoma je namreč dirko Liege-Bastogne-Liege dobil Primož Roglič. Ta bo v ponedeljek iz rok slovenskega predsednika Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen