Pahor sklenil posvetovanja o viceguvernerju Banke Slovenije

0

Predsednik države Borut Pahor je danes sklenil krog posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin in narodnih skupnosti državnega zbora o možnih kandidatih za mesto viceguvernerja Banke Slovenije. V strankah večinoma ocenjujejo, da je lahko za omenjeno mesto primernih več prijavljenih kandidatov.

Andrej Rajh iz SAB je v izjavi za medije po današnjem posvetovanju pri Pahorju v predsedniški palači pojasnil, da je beseda tekla tako o kandidatu za viceguvernerja kot tudi kandidatu za predsednika računskega sodišča. “Končnih odločitev v teh zadevah nismo sprejeli,” je pojasnil in dodal, da zaradi integritete postopka ne želi razkrivati imen kandidatov, ki so jim v SAB naklonjeni. Je pa ocenil, da so med kandidati ljudje “z uglednimi imeni in referencami”.

Tudi vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je pojasnil, da se o posamičnih imenih v LMŠ še niso odločili. Počakali bodo na kandidata, ki ga bo predlagal predsednik, ter pretehtali, ali ta uživa njihovo podporo.

Pahor je danes opravil pogovore še z vodjo poslancev SNS Zmago Jelinčičem, že v torek pa tudi z vodji poslanskih skupin SDS Danijelom Krivcem, DeSUS Ivanom Hršakom, NSi Jožefom Horvatom, SMC Gregorjem Peričem, Levice Matejem Tašnerjem Vatovcem, SD Matjažem Hanom, nepovezanih poslancev Janjo Sluga ter s predstavnikoma italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Krivec je v torek povedal, da tudi v SDS še niso sprejeli nobene odločitve o morebitni podpori posamičnim kandidatom. Po njihovi prvi oceni pa so za mesto viceguvernerja primerni vsaj štirje prijavljeni kandidati.

Pahor je poziv za mesto viceguvernerja Banke Slovenije objavil oktobra, ker viceguvernerju in namestniku guvernerja Primožu Dolencu 5. aprila poteče mandat. Kandidature so ob Dolencu oddali Branko Babič, Marjan Divjak, Miha Mihič in Sibil Svilan.

V svetu Banke Slovenije so poleg Dolenca še guverner Boštjan Vasle in viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško in Tina Žumer.

Po posredovanju predloga kandidature v imenovanje v DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen