(Gre za vprašanje pravičnosti) Kanadski Quebec napovedal visok zdravstveni prispevek za necepljene

0

Oblasti kanadske province Quebec, ki se trenutno sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom, so napovedale uvedbo zdravstvenega prispevka za tiste odrasle, ki se niso cepili proti covidu-19, a za to niso imeli zdravstvenega razloga.

Premier province Francois Legault je v torek na novinarski konferenci sporočil, da bodo prvi v državi finančno kaznovali necepljene. Tisti, ki se niso cepili niti z enim odmerkom cepiva, bodo po njegovih besedah morali plačati prispevek. Višine pristojbine še niso določili, a bo “znatna”, je dodal, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Menim, da gre za vprašanje pravičnosti za 90 odstotkov prebivalcev, ki so sprejeli žrtve in se cepili. Menim, da smo jim dolžni takšen ukrep,” je dodal Legault, ki je ukrep utemeljil z bremenom, ki ga pomenijo necepljeni za zdravstveni sistem.

Po uradnih podatkih se v Quebecu proti covidu-19 ni cepilo samo okoli 12,8 odstotka prebivalcev, vendar pa je med hospitaliziranimi covidnimi bolniki skoraj polovica necepljenih. Bolnišnice v Montrealu, največjem mestu v provinci, so zaradi covidnih bolnikov skoraj zapolnile svoje kapacitete in so že začele omejevati oskrbo drugih bolnikov.

V Quebecu, kjer je covid zahteval največ življenj v Kanadi, so po smrti 62 covidnih bolnikov v enem dnevu v torek poročali o skupno 12.028 mrtvih. V torek so potrdili tudi 8710 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah v provinci se trenutno zdravi 2742 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je 244 na intenzivni negi, še navaja BBC.

Quebec sicer ni prvi na svetu, ki uvaja denarne kazni za tiste, ki brez zdravstvenega razloga zavračajo cepljenje proti covidu-19. Ene najvišjih je že novembra lani napovedala Avstrija, v Grčiji pa bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva, v nasprotnem primeru pa jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno. Singapur medtem od covidnih bolnikov, ki niso cepljeni, že zahteva plačilo zdravljenja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen