Žerjav: Slovenija si mora v naslednjem mandatu pridelati hrane “vsaj še za kosilo”

1

Samooskrba s hrano je v Sloveniji padla na kritično raven, na med 30 in 40 odstotkov, pridelamo si je zgolj za zajtrk, ostalo moramo uvoziti, ugotavlja predsednik SLS Radovan Žerjav. Načrt SLS je, da si v naslednjem mandatu pridelamo hrane “vsaj še za kosilo”, je ob predstavitvi koroških kandidatov SLS za poslance dejal Žerjav.

Za povečanje samooskrbe s hrano bo v Sloveniji treba še marsikaj spremeniti, je v Slovenj Gradcu dejal Žerjav in se zavzel za administrativno in davčno razbremenitev kmetov. Ugotavlja tudi, da v Sloveniji ni vzpostavljenih ustreznih prodajnih poti. Omenil je možnost ureditve mesnih tržnic in vzpostavitev mreže trgovin z lokalno pridelano hrano skozi zadružni sistem.

Tudi v povezavi s Koroško je izpostavil pomen lesnega bogastva Slovenije in problem izvoza hlodovine v Avstrijo. Meni, da lahko gozd zagotovi veliko novih, kakovostnih in trajnostnih delovnih mest. Zavzel se je tudi za decentralizacijo Slovenije in ocenil, da v naslednjem mandatu ali še kasneje projekt ustanovitve pokrajin ni realen, najbrž tudi ne bi bil racionalen, razen če bi se našla široka politična podpora. Kot je dejal, je glede tega realist, meni pa, da te “zgodbe ne smemo zanemariti”, kajti le tako bo Slovenija lahko dosegla skladen regionalni razvoj.

Kandidati SLS na Koroškem so Peter Cesar v Mislinjski dolini, Monika Fekonja v Mežiški dolini in Sara Berglez v zgornji Dravski dolini. Cesar se je zavzel za ustrezne cestne povezave, predvsem pa za rekonstrukcijo obstoječih cest, traso hitre ceste pa je po njegovem potrebno skrbno preučiti.

Monika Fekonja se kot študentka in pripadnica mlajše generacije zavzema za ustvarjanje spodbudnega okolja v regiji, v katerega se bodo mladi želeli vrniti. Podobno meni tudi Sara Berglez, ki ugotavlja, da se Korošci ne le odločajo za selitev in odpiranje podjetij v večjih mestih, ampak celo čez mejo, kjer so administrativne ovire manjše.(sta)

Samooskrba s hrano je v Sloveniji padla na kritično raven, na med 30 in 40 odstotkov, pridelamo si je zgolj za zajtrk, ostalo moramo uvoziti, ugotavlja predsednik SLS Radovan Žerjav. (foto: Vasja Šabeder)

Število komentarjev: 1
  1. roman pravi

    Žerjav ti si car!!! SLS in NSI edini pametni izbiri na volitvah!!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen