Razkrita nakazila: Zoran Janković sinu Juretu nakazal 129.000 evrov! Zamolčal tudi lastništvo hiše v Grosupljem!?

33

V javnost curljajo nove podrobnosti iz dokumentov iz katerih je razvidno poslovanje podjetja Electa, ki jo je nekoč imel v lasti Zoran Janković, potem pa jo je prodal svojima sinovoma Damijanu in Juretu. Mmc tako poroča, da je njegov mlajši sin Jure Janković na svoj račun v letih 2007 in 2008 prejel tri nakazila v skupni vrednosti 129.000 evrov kot asignacijo med ZJ/JJ, kar verjetno pomeni med Zoranom Jankovićem in njegovim sinom Juretom, ni pa razvidno, kaj je točno bil predmet teh asignacij. Zoran Janković je nakazila na današnji tiskovni konferenci potrdil.

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes na posebni novinarski konferenci dejal, da se mu ta nakazila ne zdijo v ničemer sporna. Kot je pojasnil, je bilo najprej nakazilo v višini 100.000 evrov, potem pa še preostalo. Po njegovih besedah je Electa nakazala denar Juretu, saj je ta takrat urejal okolico svoje hiše. Sedaj Janković poziva vodstvo Dursa in pa predsednico preiskovalne komisije Alenko Jeraj, zakaj so ti podatki prišli v javnost.

Sedaj pa pozor: mmc poroča, da naj bi nakazila bila tri. V zneskih 80.000, 20.000 in 29.000 evrov. Poleg tega je Janković danes dejal, da je hiša, ki jo je obnavljal njegov sin, v njegovi in ne v sinovi lasti. Sin Jure pa da v njej živi od leta 2004. Javnost je torej šele danes izvedela, da je Zoran Janković še lastnik hiše z bazenom v Grosupljem. Do tega trenutka je Janković govoril le o (so)lastništvu hiše na Rudniku v Ljubljani. To pa volivkam in volivcem zagotovo ne bo preveč všeč.

Prav tako se postavlja vprašanje, kakšno je bilo to urejanje okolice, da je stalo celo premoženje, denimo kot cena enosobnega stanovanja v Ljubljani? In na kakšni podlagi je Electa Juretu Jankoviću nakazovala te zneske? Kaj točno je bil predmet teh asignacij? Vse to bo predsednik Pozitivne Slovenije javnosti moral še podrobneje pojasniti, saj je na današnji na hitro sklicani tiskovni konferenci bil precej neprepričljiv.

Predsednik Pozitivne Slovenije je potrdil, da je Electa njegovemu sinu Juretu nakazala 129.000 evrov za urejanje okolice!?

Foto: arhiv Politikis.si

 

 

Št. komentarjev: 33
 1. PASJI FRITZL pravi

  PA ŠE RECITE, DA JE ” ŽLAHTA RAZTRGANA PLAHTA ” !

  SKUPO BI JIH PLATIO, KO JIH NEZNA !

 2. Trsten pravi

  Kaj ga serjete; Zoki si je denar na kratki rok sposodil in zdaj zelo težko mesečno odplačuje. Sinček pa le ima urejeno okolico svoje male kućice.

 3. Glasovir pravi

  Jaz tudi ne bi prepustila vodenja svoje firme sinu, ki je tako butast ali pa len, da še mature ne zna narediti brez podkupnin. Posebno, če bi bila tak vase zaljubljen alfa samec, kakršen je zorangutan opanković, kućkin sin!

 4. slovenec po duši pravi

  Ja bedaki kar volte ga. On bo lepo sinčkom nakazoval po 130.000 € za urejanje okolice, vi pa še za eno kurčevo garsonjero ne boste skup spravl. Vmes bo zoki opančar še malo denarja prek cipra opral, da bo lahko še zlatega vrtnega palčka kupil… butale.

  In ta človek se poteguje za mandatarja. A so slovenci res taki bedaki, da ima ta model 15 % podporo?! Sramota, saj še slovensko ne zna govort.

 5. ribon pravi

  Resnični vzorčni primer asignacijske pogodbe, ene od gorenskih občin. Ker občinski svetnik ni redno plačeval komunalnih prispevkov v višini par tisoč EUR-ov in je bil član županove stranke, sta občina in komunalno podjetje sklenili asignacijsko pogodbo, da je občinski svetnik lahko kot priviligiranec županove stranke v štiriletnem mandatu brez obresti s sejninami (občinski proračun) plačeval svoj dolg komunali.!!!! Vsi ostali občani pa s sodnimi izvržbami in z zamudnimi obrestmi.

 6. angi pravi

  ČE PRIDE JANKOVIĆ V VLADO SE BO KRADLO 100/h, POMAGALI MU PA BODO ŠE NJEGOVI SINČEKI, KI SO TAKO PRIDNI, DA SE JIM BO VSE NA PRSTE PRILEPILO.
  ADIJO SLOVENIJA, VRAČA SE NA BALKAN HOČEJO ZOPET DRUGO JUGO, FUJ IN FEJ BANDA!

 7. anti-totalitarec pravi

  še vedno se čudim, da obstajajo bedaki, ki se čudijo ko ugotavljajo, da je zorangutan le navaden balkanski mafijać…….
  vsaka beseda, vsak stavek, vsako dejanjemafijankovića je ena sam velika laž in sprenevedanje,

 8. Reket pravi

  Reketiranje iz računa na račun in nazaj in spet naprej in nato levo pa spet nazaj i tako u balkanskom stilu do konca in naprej. Koja bre vukojebina!

 9. sivi pravi

  Nasmeh solat mešetarja je pa izginil?

 10. hors pravi

  Počasi bomo pa dojeli kaj nam ponuja murgelski palček!!!!!!!!!!!!!!

 11. Rado pravi

  “Prav tako se postavlja vprašanje, kakšno je bilo to urejanje okolice, da je stalo celo premoženje”

  Socializem seka na desnici, da je joj. V normalnem kapitalizmu pač ni mogoče, da bi se spraševali kaj počne privatni kapital. Kapitalske odločitve so popolnoma v rokah lastnika!

 12. tine pravi

  Hors: Nekateri smo to dojeli že pred 16 leti, ko je prišel v naše podjetje z 250 zaposlenimi, v sodelovanju z ožjim vodstvom podjetja izsilil, da so mu vsi delavci prodali svoje delnice za ceno, ki je bila tretjino nižja od tiste na borzi, po nakupu takoj vsem znižal plače in v kratkem času podjetje, ki je bilo uspešno, uničil, ljudi pa spravil na cesto. Da to so bili njegovi prevzemi (kraje) in prelivanje denarja v lastne žepe preko ELEKTE. Če že Ljubljana to hoče, upam, da ostala Slovenija ne bo nasedla, da ne bomo plačevali njegovih dolgov in da ne bo ostala Slovenija spet postala predmet njegovih nenasitnih želja.

 13. Manca pravi

  Rado, to ni privatni kapital, to je NAŠ! denar, ki si ga je pridovil na grd način!
  Preberi in spreglej že enkrat zaplankanec rdeči. Kolikokrat ti bo še potrebno “pastati” resnico o tvojem idolu?

  1. RESNICE NI MOČ ZAUSTAVITI – sodila bo zgodovina!!! says:
  11. 11. 2011 at 20:04
  Med drugim je bil Janković osumljen;
  Electo Inženiring, d. o. o., je maja 1990 ustanovil Zoran Janković, ki je nato konec leta 2004 prodal svoj 99,89-odstotni lastniški delež v družbi Electa Holding, d. d. Direktor je Zoranov sin Damijan Janković. Electo Holding sta decembra 2004 ustanovila Damijan in drugi Zoranov sin Jure Janković, predstavlja pa jo Damijan Janković. Electa Holding je večinski lastnik Electe Inženiringa. Revizorji so ugotovili, da so v letih od 2001 do 2005 poslovne transakcije Electe z Mercatorjem predstavljale približno tretjino celotnega poslovanja Electe. Vodstvo Mercatorja bi moralo ponudnike za graditev trgovskih centrov na zemljiščih, ki so v lasti Mercatorja, izbirati prek javnih razpisov. V ta namen so v Mercatorju maja 1998 v svoji poslovni politiki opredelili tudi pravila za vodenje razpisov. Revizorji so gotovili, da vodstvo teh meril v primeru dodeljevanja poslov Electi ni upoštevalo in je delalo po svoje.
  Družba Volos Trgovina
  Družba Volos Trgovina, d. o. o., je bila ustanovljena aprila 2003, njen soustanovitelj pa je Jure Janković. Revizorji ugotavljajo, da je v njej zaposlena ena oseba, večino svojih prihodkov (lani 735 milijonov tolarjev) ustvari z Mercatorjem, za katerega uvaža različne živilske izdelke, predvsem iz Srbije in Črne gore. V posel z Mercatorjem je leta 2003 vstopil Next kot posrednik za sokove, ki jih je izdelovala srbska družba Fresh Next & Co v Srbiji. V naslednjih letih pa se je število izdelkov, ki jih je Volos uvažal za Mercator, naglo povečalo. V letih pred ustanovitvijo posredniške družbe Volos je Mercator kupoval izdelke neposredno ali pa od slovenskih posredniških podjetij (kot je na primer Marketing Trzin ali ACB Trgovina). Pri primerjavi cen izdelkov so revizorji ugotovili, da so bile cene Volosa malo višje ali malo nižje kot cene preostalih posrednikov, popust, ki so ga ponudili prejšnji dobavitelji, pa višji, kar je veljalo posebej v letu 2003.
  Reprezentanca in darila
  Za stroške pogostitve oziroma reprezentanco je Mercator v letih od 2002 do 2005 porabil nekaj več kot milijardo tolarjev (1,076.709.000 tolarjev). Medtem ko so bili ti stroški še leta 2001 138,9 milijona tolarjev, je sistem za te stroške lani porabil 305,4 milijona tolarjev. V milijardi tolarjev so zajeti stroški reprezentance za interne pogostitve, pogostitve poslovnih partnerjev, darila za poslovne partnerje in podobno. Revizorji so ugotovili, da se večina stroškov nanaša na pogostitve zaposlenih (kar 70 odstotkov vseh). V letu 2005 se pomembnejši del (dobrih 210 milijonov tolarjev) nanaša na račune, izstavljene s strani Hiše kulinarike, ki je v lasti samostojnega podjetnika Franca Jezerška, organiziral pa je pogostitev ob dnevu Mercatorja, ki je dogodek, namenjen zaposlenim. Preostale tri desetine oziroma dobrih 90 milijonov tolarjev je šlo za novoletne prireditve zaposlenih. Ob tem je pomenljivo, da je bil v teh letih precej opazen obseg poslov s samostojnim podjetnikom Francem Jezerškom, saj je bil od leta 2002 glavni organizator pogostitev, za to pa mu je Mercator v štirih letih plačal 439,154.000 tolarjev oziroma 40 odstotkov vseh reprezentančnih stroškov v tem obdobju. Ob tem revizorji ugotavljajo, da v Mercatorju nikoli niso izvedli razpisa za te storitve, s katerim bi iskali najustreznejšega ponudnika, čeprav bi to morali narediti skladno z akti o notranji politiki in smernicah poslovanja Mercatorja. Drugi stroški za reprezentanco so se nanašali na stroške za reprezentanco zaposlenih, postrežbo v restavracijah in odprtje trgovin po Sloveniji. Reprezentančni stroški za poslovne partnerje predstavljajo manj kot 6 odstotkov vseh stroškov za reprezentanco (v povprečju 21 milijonov na leto). Največji račun je bil izdan s strani družbe Emona Maximarket v letu 2005 v višini 4,131.000 tolarjev, in sicer za postrežni servis za poslovne partnerje. Drugi zneski računov so nižji od 100 tisoč tolarjev.
  Posli v Srbiji
  V Srbiji je Mercator od leta 2001 dalje opravil 13 poslov. Odprl je trinove centre in obljubil graditev še desetih. V petih primerih je zemljišča kupil neposredno od države, v osmih primerih pa od zasebnikov. V treh primerih od osmih sta bila vključena srbsko podjetje GEM 2 in nepremičninska agencija „Legat & Co.“. Kolikšni so bili zneski tega sodelovanja, revizorji niso mogli ugotoviti, saj transakcije med zasebnimi podjetji v Srbiji niso informacije javnega značaja. V Čačku je Mercator S (družba je bila ustanovljena že leta 1993) kupil zemljišče od dveh ponudnikov, in sicer 8. avgusta 2005 od kluba Konjički sport Milenko Nikšič, za 903 kvadratnih metrov pa je plačal 13.545 evrov brez davka (15 evrov za kvadratni meter). Nepremičninski agenciji Legat & Co pa so 17. septembra 2004 za 11.076 kvadratnih metrov plačali kar 1,916.979 evrov (brez davka in drugih stroškov), kar je 173 evrov za kvadratni meter. Poleg tega so 11. marca 2005 za 96 kvadratnih metrov veliko stavbo na tem zemljišču plačali dodatnih 248.000 dinarjev. Ob tem je Mercator S v zameno za nakup zemljišča klubu Konjički sport nakazal 500.000 dinarjev, lokalni rokometni ekipi pa še dodatni milijon dinarjev. Ob vsem tem se Mercator S ni mogel vpisati kot lastnik zemljišča, saj ni dobil pravice za vpis služnostne ceste na posestvu, kar naj bi bilo po lokalni zakonodaji pogoj za vpis.
  Primer Zemuna
  Mercator S in Konti Kop sta podpisala pogodbo za soinvestiranje poslovnega centra v Zemunu. Znesek plačila je bil 300.000 evrov. Pravica do uporabe zemljišča med pogodbenima strankama Mercator S in Konti Kop je bila 99:1. Vrednost naj bi temeljila na znesku, ki ga je Konti Kop plačal za uporabo zemljišča od leta 2000. Kako so do tega zneska prišli, revizorjem ni znano. Pogodba je bila podpisana 1. septembra 2003, znesek pa naj bi Mercator S poravnal 9. septembra 2003. Nadzorni odbor Mercatorja S je za naložbo odobril 400.000 evrov, pa še to 14 dni po nakazilu (23. 9. 2003). Mercator S so pozneje opozorili, da lastništvo zemljišča ni vpisano na njegovo ime. To urejajo zdaj.
  Kragujevac, Dobanovci, Šabac
  Mercator S je avgusta 2003 navezal stik z Društvenim fondom za uredživanje gradsko gradževinskega zemljišta Kragujevac zaradi najema 23.700 kvadratnih metrov zemljišča in graditve objekta v velikosti 24.500 kvadratnih metrov. Objavljena je bila dražba, nadzorni svet pa je 23. novembra 2003 za to naložbo odobril 2,735.375 evrov. Mercator je to plačal, hkrati pa ni poskrbel, da bi se lastništvo in najem zemljišča vpisala tudi v zemljiško knjigo. Mercator S je v Dobanovcih v letu 2003 kupil tudi 129.744 kvadratnih metrov zemlje od petih različnih ponudnikov. Zanjo je plačal 1,717.000 evrov (od 8,37 do 14,29 evra za kvadratni meter). Od petih ponudnikov so bili štirje fizične osebe, peti pa je bila nepremičninska agencija Legat & Co. Mercator ima dokument, po katerem je lastnik zemlje, kupljene od fizičnih oseb, ne pa tudi od Legata & Co. Legat ni prepisal zemlje na Mercator, ker menda ni mogel v njegovem imenu plačati davkov. Lastništvo še vedno ni urejeno. Podobno je v Šabcu, kjer je Mercator S oktobra lani za 99 let najel 11.724 kvadratnih metrov zemljišča. Za najem naj bi plačal 50,500.954 dinarjev, 95,551.046 dinarjev pa še za graditev (kar je bil minimum po objavljenem natečaju). 25. septembra letos je lokalna skupnost Šabac sporočila, da ima Mercator še vedno obveznosti iz naslova davkov, zato zemlja ni vpisana na Mercatorjevo ime.
  Kraljevo in Leskovac
  Mercator S je 12. 12. 2005 navezal stik z GEM za nakup 13.269 kvadratnih metrov zemlje. Cena je bila 915.561 evrov, zadnji dan plačila pa 15. 12. 2005. Mercator S je lastništvo tega zemljišča urejal po Jankovićevem odhodu, lastnik je od 3. 5. 2006. V Leskovcu je 21. 10. 2005 Mercator S stopil v stik z GEM za prodajo 10.241 kvadratnih metrov zemlje s stavbami. Cena je bila 870.485 evrov, plačano naj bi bilo ob overovitvi pogodbe. Do priprave poročila zemlja še ni bila prepisana, saj naj ne bi bilo plačanih 100 evrov. Znesek je Mercator nakazal 5. 10. 2006.
  Niš
  Mercator S je marca lani stopil v stik tudi z družbo Impex Promet, d. o. o., iz Niša, saj naj bi skupaj zgradila megamarket v Nišu. Impex Promet je imel gradbeno dovoljenje za stavbe in skladišča. Po pogodbi je bilo razmerje med Mercatorjem S in Impexom Prometom 99,99999:0,00001. Mercator S je privolil v povračilo stroškov, ki jih je imel Impex Promet z pridobitvijo dovoljenj in načrtov, skupaj 3,700.000 evrov. Dokazil o upravičenosti zneska ni. Ni jasno, kako so do omenjenega zneska sploh prišli. Lastnika podjetja sta Radiša Mladenović (77,22 odstotka) in Milijana Mladenović (22,78 odstotka). Obstaja pogodba o gradbenem dovoljenju z dne 22. 6. 2004 med Impexom Prometom in JP Direkcije za izgradnjo Niša, v kateri je naveden znesek 55,168.158 dinarjev (okoli 680.000 evrov). Impex Promet je celotni znesek plačal takoj in pri tem uveljavljal 40-odstotni popust. Mercator nima pogodbe med Impexom Prometom in Direkcijo o pravicah za uporabo. Sklicujoč se na pogodbo je moral Impex Promet dati bančno poroštvo za 3,000.000 evrov, da bo prenesel pravice za zemljo in lastništvo, a tak dokument ni bil izdan. Mercator S je revizorjem posredoval kopijo, ki dokazuje, da je Impex Promet še vedno lastnik in da Mercator S ni zaveden kot imetnik pravic na zemlji.
  Povezave s Ciprom
  23. 11. 2005 je Mercator od Xerxes Enterpreises s Cipra kupil 100 odstotkov delnic družbe Premium Company, ki je bila z ustanovnim kapitalom 250 evrov ustanovljena 19. 7. 2005 in izbrisana 17. 3. 2006, ko se je združila z Mercatorjem. Njena temeljna dejavnost naj bi bile pravice za najem in vzdrževanje gradbenih dovoljenj za zemljo v Novem Beogradu. Te pravice so navedene v pogodbi 13. 11. 2004 med Direktoratom in srbskim podjetjem Union Plus v lasti Srboljuba Popovića in Predraga Stojadinovića. 10. 11. 2005 je bil med Direktoratom, Unionom Plus in Premiumom podpisan aneks, v katerem je Premium naveden kot najemnik. Union Plus je zgubil najemniške pravice, te so se prenesle na Premium. Z dodatnim aneksom so se najemne pravice prenesle na Mercator S. 20. 10. 2005 je nadzorni odbor Mercatorja S odobril nakazilo Premiumu v višini 2,4 milijona evrov, to je 1,2 milijona evrov za delnice in 1,2 milijona evrov za poslovna tveganja. Plačilo v poslovnih knjigah Mercatorja S ni bilo prikazano.
  Polmilijonska provizija
  Interspeed, Skopje, pogodba med Mercatorjem in Interspeedom, d. o. o.: Predmet pogodbe je bilo posredništvo pri nakupu zemljišča v Skopju in ureditev potrebnih dovoljenj za graditev trgovskega centra na tem zemljišču. Račun je bil zelo pomemben strošek Mercatorja v letu 2005. Kot je zapisano v pogodbi, je moral Mercator za posredništvo plačati 5 odstotkov vrednosti zemljišča (501.530 evrov), in sicer takoj po podpisu pogodbe. Revizorji so poskušali ugotoviti, ali ima Mercator vse potrebna gradbena dovoljenja, vendar nihče v Mercatorju, niti direktor Mercatorja v Skopju, ki je vodil ta nakup, ne pozna Interspeeda.
  Nakup zemljišča v Skopju je bil opravljen tako, da je bilo kupljeno podjetje Investment International, d. o. o. Pogodba (za 50.139 kvadratnih metrov zemlje) je bila podpisana 15. 9. 2005 v višini 10,030.600 evrov. Revizorji pri pregledu niso našli nobenega dokumenta, iz katerega bi bilo razvidno, na kakšen način je bila določena ta cena. Kaže, da je bila pogodba med Interspeedom in Mercatorjem v zvezi s posredovanjem podpisana, potem ko je Mercator že postal lastnik Investment Internationala. Pogodba o nakupu Investment Internationala je bila podpisana med Miodragom Velkovom, edinim lastnikom Investment Internationala, in Mercatorjem.
  Ljubljanski posli
  Ljubljana- Nilson: V letu 2005 je Mercator plačal 40 milijonov tolarjev podjetju Nilson, d. o. o., za inženiring in ureditev okolice območja ŠP 1/3 Ljubljana. Dokumentacija v zvezi s poslovanjem s tem podjetjem ni popolna. Nilson je majhno podjetje, ki je leta 2005 skoraj 40 odstotkov dohodka ustvarilo v poslovanju z Mercatorjem in je v 100-odstotni lasti podjetja Gamil, d. o. o., in posredni lastnik 80-odstotnega deleža SM Savinjska, d. d. Trade company, ki je Mercatorjev tekmec.
  Provizije
  Niš – Facim Limited (Ciper): Pogodba z dne 23. 6. 2005 med Mercatorjem (podpisan je Janković) in Facimom Ltd s Cipra, ki ga zastopa Boris Milevoj. Predmet pogodbe je, da bo Facim Ltd v Srbiji in Črni gori za Mercator uredil gradbeno dovoljenje; do 23. 8. 2005 naj bi pridobil gradbeno dovoljenje za graditev Mercatorjevega centra v Nišu. Facim Ltd naj bi za to prejel 100 tisoč evrov. Mercator je znesek plačal takoj, čeprav bi morala stranka del plačila prejeti šele po zagotovitvi gradbenega dovoljenja. Tega še vedno ni.
  Kragujevac
  Kragujevac – Alpina T.U.Š.: Pogodba 2. 2. 2005 med Alpino T.U.Š. In Mercatorjem. Predmet pogodbe je zagotovitev vseh potrebnih dovoljenj za graditev trgovskih centrov na lokacijah “Aerodrom” in “ Jezero” v Kragujevcu. Pogodbena vsota v višini 70 tisoč evrov je bila plačana v polnem znesku, čeprav gradbeno dovoljenje ni bilo zagotovljeno, graditev je načrtovana za leto 2009, lokacija za Mercator ni več zanimiva.
  Posli z Electo
  Vrhnika Hrib: Na območju Vrhnike Hriba je Electa kupila zemljišče od Mercatorja, na njem zgradila trgovski center in ga skupaj z zemljiščem prodala nazaj Mercatorju. Predpogodba za nakup celote med Mercatorjem in Electo je bila sklenjena isti dan kot pogodba za prodajo zemljišča Electi. Prodaja zemlje s strani Mercatorja Electi ni bila v skladu z Mercatorjevimi delovnimi navodili in ni bila del strategije odprodaje; opravljena je bila po knjižni vrednosti in brez uradne cenitve. Mercator je gradnjo plačal vnaprej, Plačila vnaprej pa so bila opravljena, graditev pa se je zavlekla za eno leto.
  Objekt v Podpeči: 23. aprila 2003 sta Mercator in Electa sklenila predpogodbo o nakupu poslovnih prostorov. Stranki sta se dogovorili, da bo 40 odstotkov vrednosti transakcije plačanih v roku 8 dni od podpisa predpogodbe, preostalih 60 pa v enakih zneskih z izjemo zadnjih 10 odstotkov, ki bi bili plačani ob dokončanju gradnje. Mercator bi do 25 odstotkov vrednosti plačila lahko izplačal v obliki Mercatorjevih voucherjev za gradbeni material. Revizorji ugotavljajo, da vodstvo Mercatorja tudi pri tem projektu ni upoštevalo lastnih navodil, Electa pa ni poskrbela za vsa poroštva, ki jih je zahtevala pogodba. Tudi v tem primeru je prišlo do več kot enoletne zamude pri dokončanju in izročitvi zgradbe, za kar pa ni bil sklenjen noben dodatek k pogodbi, prav tako Electa za zamudo ni plačala zamudnih penalov. Tudi v tem primeru je Mercator gradnjo plačal vnaprej.
  Objekt v Krškem: Mercator in Electa sta 6. julija 2005 podpisala predpogodbo o nakupu poslovnega objekta za 965.250 evrov. Tudi v tem primeru vodstvo Mercatorja ni upoštevalo lastnih navodil, prav tako ni dokazov, da bi Electa priskrbela vsa v pogodbi zahtevana poroštva. Nakup poslovnih prostorov ni bil niti vključen v investicijski plan za leto 2005. Electa je na zahtevo Žige Debeljaka avgusta letos vrnila avans z obrestmi vred.
  Grosuplje štev. 1: Primer Grosuplje številka 1 se nanaša na nakup trgovskega centra Grosuplje. Mercator je plačal gradnjo vnaprej, pred tem pa ni upošteval internih navodil o izbiri izvajalca. Tudi v tem primeru je Electa nepremičnino izročila z zamudo, hkrati pa Mercatorju zaračunala dodatnih 25 milijonov tolarjev za stroške, ki v pogodbi niso bili predvidevani.
  Grosuplje štev. 2: V tem primeru je šlo za razširitev trgovskega centra Grosuplje. Vodstvo Mercatorja ni spoštovalo internih pravil, naložbo je potrdila samo uprava, drugih ponudb niso iskali. Tudi v tem primeru je Mercator Electi plačal več kot 70 odstotkov vrednosti ob podpisu predpogodbe.
  Modiana in Intersport Grosuplje: Mercator je za omenjena projekta 9. 6. 2005 objavil razpis, nanj pa se je prijavilo po pet družb za vsak projekt. Prvotno ponudbo Electe so nato dvakrat popravili – 30. 6. in 12. 7. 2005 – in na podlagi najugodnejše ponudbe izbrali Electo. V skladu z informacijami, ki so si jih pridobili revizorji, je edino Electa dobila možnost, da popravi ponudbo. Na vpogled so prejeli tudi fakture s priloženimi dokumenti, ki nakazujejo, da so bila dela izvajana že julija 2005, to je pred podpisom pogodb (te so bile podpisane avgusta 2005). Tudi v tem primeru Mercator revizorjem ni mogel predložiti dokazov, da je Electa priskrbela zahtevana poroštva.
  Kresalo mu je že prej javno v medijih izrazila neomajno podporo. Večer preden je policija objavila rezultate preiskav zgornjih sumov , sta šla Janković in Kresalo na večerjo in zjutraj je policija obvestila davkoplačevalce države Slovenije, da je Janković nedolžen kot dojenček in da so vsi sumi neutemeljeni.

 14. Rado pravi

  Bebika: “Rado, to ni privatni kapital, to je NAŠ! denar, ki si ga je pridovil na grd način!”

  Jankovič je kupil delnice leta 1997 po slabih pet jurjev leta 1997 pa jih je prodal destkrat dražje.
  Tu je jedro Jankovičevega premoženja. 13 milijonov evrov!

  Poslovanje v Mercatorju je bilo o.k. Tudi če je posloval z Elekto. Delničarji smo bili s direktorovanjem Jankoviča zelo zadovoljni. Delnica je rastla, dividende so prihajale.
  V kapitalizmu je pač tako, da smo edinino delničarji podjetja upravičeni, da presojamo uspešnost podjetja.
  Vidim Manca, da si miselno še globoko v socialističnem samoupravljanju in pri družbeni lastnini.

 15. sivi pravi

  Vredno je ogleda in poslušanja.
  Včasih tule kdo napiše tekst v dramatičnem slogu, pesimistično. Tudi jaz. Gospodje, zdaj pa gre zares. Za Slovenijo, za našo državo, ki je veliko slovenskih(???) politikov ne mara. Komunistični kamarili ni nič za državo Slovenijo, to državo bi najraje šenkali. Zato zelo agresivno ponujajo vodenje slovenske države Srbu. Ne gre za (moj) nacionalizem, gre za domoljubje. Janković je izbran namerno, zato, ker ni Slovenec. V Jugoslaviji smo Slovenci bili drugorazredni narod, prvi so bili Srbi. Komunisti se počutijo nelagodno, komunisti so vedno bili internacionalisti, komunistom ni mar za slovensko državo. Komunisti hočejo slovensko državo uničiti, ker nanjo niso ponosni, ker pri njenem nastanku sprva niso hoteli aktivno sodelovati, ampak so jo raje izdajali. Raje ponujajo vodenje države Srbu, kot da bi jo vodil Slovenec. Raje zaničujejo Pučnika in tisoče slovenskih – zares pravih domoljubov – v Argentini, Angliji, Nemčiji, zato, ker imajo svoj narod zares radi, in podarjajo državo Neslovencu – Srbu. Gre za prefrigan napad na slovenstvo, zaničevati prave Slovence, ob hkratnem udrihanju in stigmatiziranju z nacionalistom in šovinistom vsakogar, ki si drzne kaj reči čez druge pripadnike bivših jugoslovanskih narodov. Ljudje temu nasedajo, ker ne vidijo, da je to prefinjena igra proti slovenskemu narodu: zatreti vsakršno slovensko domoljubje.
  Bomo na volitvah volili Srba? Rotim vas, ne počenjajmo tega. Gre za našo državo, ki jo hočejo komunisti raz-sloveniti. Dajmo, bodimo enotni – tako kot na plebiscitu leta 1990 – in Jankoviću ne oddajmo niti enega glasu. Gre za Slovenijo, za našo domovino, ki ne sme preiti v druge roke.
  Hvala “dancu” za napisano !!!!

 16. sivi pravi

  Rado DOKAZANO PONIGLAVEC UŠ!!!
  Odkup delnic z notranjimi informacuji v pravni državi smatrajo, kot KRAJA!!!! V Nemčiji bi prišel s to izjavo na plano je avtomatična obsodba na najmanj 10 let!! aresta Vam pa se to ne zdi niti sporno oz. po jankovićevo kaj je s tem sploh narobe? A si sploh pismen, boš dojel napisano? Ali ne razumeš niti zakaj? Poslovanje z Electo pa ne sporno??? Preberi si zakon o obligacijskih razmerjih! Potem o konfliktu interesov. Vse jankovićevo početje pade na celi črti. Prihaja na dan tudi dejstvo, da ja jankovićev polbrat kučan po materi. Banda srbska do gdaj nas bodo še terorizirali?

 17. […] A padec Virantove liste se, kot kaže anketa, konkurentom ni obrestoval, saj so vsi bolj ali manj ostali pri podpori, ki so jim jo v Delu Stik, ki je opravljalo anketo, namerili že prejšnji teden. SD je denimo ostala na enaki podpori in bi jo volilo 5,4 odstotka vprašanih. Prav tako DeSUS, ki bi ga volilo 2,9 odstotka vprašanih. A potrebno je opozoriti, da bo sedaj prav gotovo začela padati tudi Jankovićeva Pozitivna Slovenija, ker je Janković vsa ta leta pred javnostjo skrival podatek, da je lastnik hiše v Grosupljem.   […]

 18. Manca pravi

  @sivi.
  Enostavno – čestitam!
  Slovenski narod bo na teh volitvah moral resno razmisliti o svoji samobitnosti. Tudi jaz prilagam en post, ki sem ga prebral na nekem forumu in mi je globoko segel v srce. Upam, da bo tudi drugim Slovencem, ki ga bodo prebrali, NEGLEDE ALI SO LEVO ALI DESNO.

  “”””””
  Res, nimamo sreče, črna zgodovina se ponavlja, vendar kot pravi Ivan Cankar: “Močan si, o slovenski narod! Tisoč in petsto let krvaviš, izkrvavel nisi.”, ko je v »Kurentu« 1909. zapisal(malo domoljubne zgodovine ob tej priliki ne škodi):
  »Narod enkrat blagoslovljen, devetkrat obsojen, kako si živel, kaj si doživel? Tvoja dolga povest je povest o siromaku betežnem, ki vstaja, vstati pa ne more. Kolikor je dolin in kotlin po teh lepih deželah, ne držale bi tiste krvi, ki je bila tod prelita, in koliko je bo še prelite! Komaj si stopil na svet, si bil narod sužnjev, suženj med narodi. Otrok si bil, pa že suženj! Psovka ti je nauk delila, palica ti ga je vtepala. Suvali so te od vseh strani, óčmi in mačehe, botri in botrce. Časih si zajokal, časih si omahnil ves truden, časih pa si tudi planil. A komaj si planil, so te podrli na tla, zvezali so te še tesneje in celo usta so ti zaklenili. V curkih je tekla kri iz tvojih žil, napojila je zemljo za več klafter globoko; zato je ta zemlja rodila, in kadar si jedel sužnji kruh, si jedel sam svojo kri. Močan si, o slovenski narod! Tisoč in petsto let krvaviš, izkrvavel nisi. Narod mehkužni bi dušo izdihnil, še sveče bi mu ne užgali, še bilj bi mu ne peli – ti pa tisočkrat ranjen, v trpljenju utrjen, ti komaj zmaješ z rameni pod težko sovražno pestjo in praviš: »Nikarte! Ta burka je stara že tisoč let.« – Dolgo si trpel, ti sužnji narod, stanovitno si nosil svoj križ, toda Kristus sam se je zgrudil na klancu; On sam, i je bil rojen za posodo trpljenja, je zajokal na križu. Kaj niso tudi tebi že dnevi šteti?…
  Ne daj mi dočakati, o Gospod, da bi se glasila tuja govorica po teh krajih! Ne daj mi dočakati, da bi storil suženj suženjsko smrt. Moč mu dodeli, da raztrga vrvi, – če je treba, da umrje, naj umrje svoboden!…

 19. yebiwetter pravi

  kaj nam poštenim državljanom lahko ponudi ta srbijanski kriminalec kot politik izvršne oblasti, upam si trditi, da edino suženstvo, svoji eliti pa razkošje pridobljeno na naš račun, ki bo poniknilo v eksotičnih deželicah z njim vred, ko jim bo postalo prevroče…

 20. yebiwetter pravi

  @ Manca jokavost je največje zlo, kar v tem trenutku potrebujemo je odločnost in pogum, dokažimo odločno, da smo sami gospodarji na svoji zemlji, nihče nas ne bo tolkel po glavi, usmiljenje ne prinese nič drugega kot še več solz, jamranja in stokanja in na koncu pogrom ….. Glavo pokonci, če je to bitka , glejmo da iz nje pridemo zmagovalci ….
  Pozdrav Feliks

 21. Rado pravi

  “Odkup delnic z notranjimi informacuji v pravni državi ”
  Jankovič je preko notranjih informacij leta 1997 vedel, da jih bo lahko deset let kasneje prodal 10x dražje?
  Kaj takšnega lahko trdi le bebec!

  “Preberi si zakon o obligacijskih razmerjih! Potem o konfliktu interesov”

  Sivi, če imaš podatke o kaznivih dejanjih jih daj tožilcu, ali pa bodi tiho.

 22. Petrovc pravi

  ¨@ spoštovana MANCA: dosti IMAM TE CMERAVOSTI PIJANEGA IN NOREGA IN DESTRUKTIVNEGA CANKARJA! DOSTI, CANKAR JE BIL PODEN OD ČLOVEKA, GNOJ! ČE JE ON IMEL HLAPČEVSKE HALUCIUNACIJE, JIH MI NIMAMO In še nas živi, ŠE NAS ŽIVI kakih 400.000 na ozemlju dežele Kranske, ki imamo v krvi gene Germanov, Venetov, ponos in pokončno hrbtenico! Živimo, JEBIWETTER, MEFISTO, PETROVC, MUDO MORENO, ANAKONDA,……., ki se NIKOLI, NIKOLI NE BOMO PREDALI!!!!!
  MANCA, pridite, družimo se, bodimo ponosni in bodimo bodočnost!
  POČISTIMO Z MEČEM TO GNOJNO NAVLAKO PANSLOVANSKO IZ NAŠE ZEMLJE. TO PODGANJO ZALEGO KUČANISTOV!

  Spomnim se, leta 2005 nekje avgista, sem na Frankfurtskem letališču sedel in klepetal z veleposlanikom Romunije in njegovo ženo! In sem, cepec, Petrovc, izjavil:
  ” Kar pa ste naredili s Causescom in ženo, je bilo pa preveč!”
  In mi razlaga Romun resnico VSEH RESNIC!
  DA, SO BILI TI KOMUNISTIČNI VODITELJI ENI SAMI BIROKRATSKI SLABOUMNEŽI, KI SO V SILNEM NAGONU SAMOOHRANITVE LAHKO ŽIVELI LE, ČE SO BILE V NACIJE ZDRAHE, PERMANENTNE IN UMETNO IZZVANE! In da miru v Romuniji nikoli bi ne bilo, če bi ta oseba zla ostala! NI PRIHODNOSTI, ČE SPECIALISTE PREŽIVETJA RAZNIH KOMUNISTIČNIH OBDOBIJ PUSTIŠ ŽIVETI! Oni so zdraharji, imajo podatke, imajo denar in uničujoče bodo razkrojili nacijo, kot strup so, kot kislina so, kot gnoj v udih nacije! Samo, da preživijo, samo da vladajo, gre za ljudi, ki šusa niso vredni!

  IN DANES GLEDAM NA STANJE V MOJI LJUBI DOMOVINI!
  TO PODGANO, TEGA HUNA, KI NI SLOVENEC, TEMVEČ MADŽAR PO KRVI, TEGA FAŠISTA KI SE IMENUJE K U Č A N, BI BILO POTREBNO 1990 KONČATI KOT SO ROMUNI SVOJEGA, KOT SO LIBIJCI SVOJEGA!
  In naj ta SVINJA ZLOČINSKA, ki nas je pokradel finančno, ki nam je ukradel državo, ki nam je ukradel sanje, NE MISLI, DA BO OSTAL NEKAZNOVAN! Če bo on osebno ušel sam, bomo našli njegove otroke in njegove vnuke in ta priimek in to kri očistili kot gnojno tvorbo s telesa nacije!

  Toliko zla, kot ga je ta pritlehna Kučanova kamarila in Kučan povzročil Slovencem ni povzročil nihče!

  Njegovi so banditi: Drnovšek, Rop, Kresalka, Golobić, Pahor, Janković, Hanžek,…..

 23. sivi pravi

  Rado:
  “Odkup delnic z notranjimi informacuji v pravni državi ”
  Jankovič je preko notranjih informacij leta 1997 vedel, da jih bo lahko deset let kasneje prodal 10x dražje?
  Kaj takšnega lahko trdi le bebec!

  Seveda vskemu je bilo to jasno le tebi očitno ni bilo in ti še sedaj ni jasno niti to kaj pomeni notranje informacije! Zabožjo voljo Rado, sploh veš kaj daje vrednost delnicam? Ali ti je že mogoče kdo povedal, za bilance podjetji? In nekdo, ki ima škarje in platno v podjetju v roki pa misliš, da ni v stanju presoditi kam gre trend??? Kdo je tu ne samo bebec ampak se dela norega in se dela Radota?
  Vse to in še kaj se valja po policijskih predalih, ki nekako nočejo na plano zaradi boterskih povezav.
  Rado, če nativno tako razmišljaš mi oprosti prosim, razumem, saj bo bolje.
  Ali razmišljaš tako, ker moraš in ti je pisanje kruh, – judežev, v tem primeru ti bi svetoval, počni kaj bolj pametnega, spomni se svetopisemskega stavka: “Gorje onemu, ki zapelje eno samo mojo ovčico, bolje, da se ni rodil” Namreč karma iz tega naslova je izredno težka.;
  Ali je morda to tvoja žlahta in jo braniš?;
  Če pa ni nič od tega pa ti svetujem najdi si nekoga, ki se bo veliko pogovarjal s teboj, da boš razumel v čem je tu problem. Namreč si idealna tarča goljufov ala janković.
  P.S.
  Donko ti ne bo dober sogovorec, ima podoben problem.

 24. radoslav pravi

  Ko sem gledal soočenja na javni televiziji, mi je postajalo hudo v želodcu,ko sem gledal, kako voditeljica naravnost pokaže simpatije in je ob tem še deležen prednosti pred ostalimi. Sramota, da tega solatnega švercerja povzdigujete v nebo tudi z mojim denarjem, kot plačnika naročnine Ko zagledam te grimase na obrazu Jankovića in ko žačne nakladati o dobrem vodenju v gospodarstvu je pa mera polna. Ta kretenizem odgovornih na javni televiziji ne pozna meja. Do kdaj še?Če niste sposobni raziskati in postaviti relevantna vprašanja tako imenovanemu rešitelju slovenskega gospodarstva in zaščitniku socialnih pravic, kijih potrjuje s svojimi malverzacijami in nezakonitimi prlaščanji, potem je bolje, da greste pasti ovce na gmajno, saj za kaj drugega pa tako niste, pa pri tem še zdaleč niste osamljeni. Murgeljski pokrovitelj bi se pa lahko vsaj toliko potrudil, da bi svojega favorita napotil na kratki tečaj slovenščine. Vsi navdušenci Jankovića, se pa sami dobro primite za denarnice in si v Ljubljani kar sami plačujte njegove svinjarije, ki jih povzdigujete v nebo.

 25. Donko pravi

  Ne omenjaj po nemarnem bozjega imena, Sivi!

 26. Pravicnik pravi

  Rado zagovarja kapitalizem takrat, ko to koristi njegovim idolom, sicer je pa socialist – zagrizen.

  Virantov drobiž ga moti, ne motijo ga pa Jankovičevi miljoni.

 27. Pravicnik pravi

  Rado pojma nima o kapitalizmu. Kapitalizem pomeni enakopravnost in svobodo posameznika.

  Pri Jankoviču ni ne enega ne drugega. Da ne govorimo, kakšne neumnosti piše.

  Leta 1997 je kupil in še isto leto prodal po nekajkrat višji ceni…

  Da ne govorimo, da Mercator brez državne protekcije nikamor ne bi šel. Delničarji so bili zadovoljni, potrošniki in davkoplačevalci pa ne.

 28. Pravicnik pravi

  Da ne govorimo o tem, da bi on rad kar utišal vse, ki se ne strinjamo z njim.

  Dejstvo je, da je zlorabil svoj položaj – ko ga je nastavila politika. Elekta je komaj životarila, dokler ni prišel on v Mercator. Kar pa se delnic tiče, pa niso toliko narasle, da bi Jankovič lahko iz nekaj drobiža naredil miljone.

  Rado pač naklada nekaj po svoje – če je treba ščititi svoje, si nekaj izmisli, da paše v njegovo lažnivo pravljico, če je treba oblatiti nasprotnike, si ravno tako izmisli stvari.

 29. MAŽO pravi

  JANKOVIČ IN NJEGOVI OTROCI IMAJO SLOVENIJO ZA SVOJO ZA SVOJO MOLZNO KRAVO.KAR POZABIL JE,DA MA V GROSUPLJU ŠE ENO HIŠO,KER JO JE PAČ DAV V NAJEM SVOJEMU JURČKU.ČE BI BIL RES TAKO DOBER OČE BI NAREDIL DARILNO POGODBO IN VPISAL JURČKA KOT LASTNIKA HIŠE.VENDAR SE BOJI ,DA NEBI NJEGOV JURČEK ŠE HIŠE SPRAVIL POD HIPOTEKE IN BI NA KONCU OD HIŠE ATEKU ZORANO OSTALI SAMO KREDITI. ZATO SE PA LAŽE DA IMA SAMO POL HIŠE IN PTRAVNIK V VELIKOSTI 5980 m2,IN ČAKA DA BO POSTAL ZAZIDLJIV IN BO IZ UBOGEGA TRAVNIKA ZAPOT KASIRAV BAJNE MILJONE.ZA JANKOVIČE JE RES POZITIVNA SLOVENIJA.UPAM,DA NEBOJO LJUDJE NASEDLI TEM MAFIOZOM IN JIH VOLILI.VOLIT JE TREBA POMLADNE STRANKE IN SDS!!!

 30. cleverinka pravi

  Khmmm… Nisem prepričana, da bo ZJ to dejstvo kaj škodilo pri njegovih volivcih. Ni primerjave z Virantom, ki se je oglaševal kot poštenjak in strokovnjak in je z afero nadomestil oboje razvrednotil. ZJ – jevi volivci pravijo, naj krade, samo, da bo še za nas kaj… Oni volijo sposobnega mahinatorja in ne poštenjaka. We’ll see.

 31. maja pravi

  Seveda je sedaj vsega kriva Alenka Jeraj. to je metoda “reševanja” nezakonitosti iz prejšnjega režima. Takrat je ta kratko potegnil tisti, ki si je upal s prstom pokazati na kršitelja (zlasti na tiste iz “politično opredeljenih vrst). Vemo kdo je to bil. Jankoviču niti na misel ne pride, da bi povedal izvor takšnih zneskov, kar bi nas davkoplačevalce že malce zanimalo. Izračunajmo koliko let mora delati slovenski delavec, da “zasluži” 130.000 evrov. No, in sedaj bo šla pred “sodnike” alenka jeraj, namesto jankovič, ki mu je ta znesek “drobiž”.

 32. hogva pravi

  POSERJEM SE NA VSE VAS KI SPREMLJATE POLITIKIS (jaz ne spremljam in ne berem člankov, sam komentiram tu)

 33. nana pravi

  Zato, ker si posran tudi ti, ki ne upaš pogledati v oči resnici, zato raje ne bereš.Vse veš iz glave idiot. No take Jankovič rabi.Izsiljuje gasilska društva po Sloveniji, da bi mu organizirala javno predstavitev. Naj gre v Stožice in naj tam vpije, pa bo videl kolko ga bo poslušalo. Samo ostrahovanci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen