Negativna gibanja na Wall Streetu se nadaljujejo; vlagatelji unovčujejo visoke dobičke

0

Tako kot v torek se tečaji vrednostnih papirjev na borzi na Wall Streetu tudi v začetku današnjega trgovanja znižujejo. Nekateri vlagatelji, ki so konec leta 2023 ustvarili visoke dobičke, zdaj te unovčujejo, opažajo analitiki. Večina pa čaka na najnovejše podatke iz gospodarstva in trga dela, ki bi lahko nakazali smer denarne politike.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja znižal za 0,41 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 0,56 odstotka nižji ravni kot v torek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beleži 0,57-odstoten padec.

Dolar se je okrepil tako v razmerju do evra kot jena, medtem ko vlagatelji čakajo na današnjo objavo zapisnika z zadnjega sestanka ameriške centralne banke o denarni politiki v letu 2023, ki bi lahko dal kakšen namig o prihodnjem gibanju obrestnih mer.

“Sporočila centralne banke so se ob koncu leta 2023 zdela nekoliko zmedena, saj so sprva kazala na znižanje obrestnih mer v letu 2024, nato pa so takšne govorice utihnile,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Russ Mould iz družbe AJ Bell.

Ameriška centralna banka je v izjavi po decembrski seji nakazala na tri znižanja obrestnih mer v tem letu, a nekateri vlagatelji menijo, da jih bo veliko več.

Tudi tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes znižujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej znižal za 1,27 odstotka in v Londonu indeks FTSE za 0,55 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 1,75 odstotka nižji ravni kot v torek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen