Še ena leteča ministrica Šinko premierju Golobu nalila čistega vina in zavrnila njegove očitke

0

Odločitev za predlog državnemu zboru, naj razreši kmetijsko ministrico Ireno Šinko, za premierja Roberta Goloba ni bila lahka. “A moram poskrbeti, da ekipa deluje usklajeno in v skladu z zastavljenimi cilji,” je dejal pred glasovanjem DZ o njegovem predlogu. Šinko to odločitev spoštuje, a očitke o neustreznem delovanju zavrača.

Šinko se ob izgubi premierjevega zaupanja ni odločila podati odstopne izjave, temveč želi, da jo razreši DZ. “To je v skladu s prisego, ki sem jo dala pred tem DZ, saj slovenska ustava določa, da ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade,” je pojasnila na današnji izredni seji DZ.

Kot je spomnila, ji Golob v predlogu za razrešitev očita, da se ni pravočasno in ustrezno odzvala, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov in obveščanja potrošnikov. “Kot ministrica, pristojna za področje nadzora nad varnostjo živil, zavračam te očitke,” je poudarila. Ob tem je zatrdila, da je uradni nadzor, ki ga nad izvajalci dejavnosti izvaja uprava, učinkovit ter se izvaja v skladu z evropsko in nacionalno zakonodajo.

Povzela je način delovanja uprave in med drugim povedala, da ta letno odvzame od 4200 do 5300 vzorcev, ki se analizirajo na različne kemijske, mikrobiološke ter druge parametre. Poleg tega inšpektorji in uradni veterinarji odvzamejo dodatne vzorce. V okviru nadzora vzorčenja živil pri uvozu je bilo letos obravnavanih 1264 pošiljk, odvzetih 469 vzorcev, od tega 273 na pesticide, poleg tega je bilo na meji zavrnjenih 39 pošiljk.

“V primeru ugotovljenih neskladij v sklopu uradnega nadzora vzorcev sadja na ostanke pesticidov iz Srbije je uprava izvedla še dodatne aktivnosti. Zadržala je 17 pošiljk, od tega je bila ena neskladna. Od avgusta je bilo odvzetih 25 vzorcev sadja, 78 vzorcev zelenjave, povečalo se je število izrednih inšpekcijskih nadzorov pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave,” je nanizala.

Šinko si želi, da njeno funkcijo čim prej zasede stalni minister. “Še letos morajo biti sprejete izvedbene uredbe za nemoteno izvajanje skupne kmetijske politike prihodnje leto, nujna pa je tudi izvedba pripravljenih ukrepov za kmetije na poplavnih območjih,” je naštela. Med zakonskimi predlogi je izpostavila predlog novele zakona o divjadi in lovstvu. Ob tem je poudarila še, da je v kmetijstvu nujno treba ohraniti zadostno in kakovostno pridelavo hrane.

Ministrico bo DZ razrešil, če bo za to danes glasovala večina tistih, ki bodo oddali glas. Premier Golob je napovedal, da bo vodenje kmetijskega resorja ob tem začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen