Petrič iz GPU: Šlo je za nezakonit vpogled v 224 transakcijskih računov

0

Potem ko so mediji poročali, da je NPU kazensko ovadil nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Damjana Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce, so na NPU potrdili kazenski pregon več uradnih oseb iz enega od državnih organov. Damjan Petrič z GPU je danes dejal, da je šlo za nezakonit vpogled v 224 transakcijskih računov.

Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Petrič je v današnji izjavi potrdil, da so osumljene uradne osebe delovale na podlagi prejete anonimne prijave.

“V obdobju od konca novembra 2021 do sredine februarja 2022 so od domačih in tujih zavezancev za predložitev podatkov o sumljivih transakcijah brez ustrezne pravne podlage pridobile podatke o transakcijah od odprtja računov za 224 transakcijskih računov 62 fizičnih oseb in 32 pravnih oseb,” je dejal Petrič.

Dodal je, da anonimna prijava ni bila vložena zoper vse fizične in pravne osebe, katerih transakcijski računi so bili pregledani, temveč zoper le nekatere. “Osumljene uradne osebe so zavestno ravnale v nasprotju z več zakoni in varovanjem osebnih podatkov, ki je ena od temeljnih človekovih pravic in svoboščin,” je povedal.

Petrič je pojasnil, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) s kriminalistično preiskavo začel v začetku oktobra 2022 na podlagi pisne prijave državnega organa, “ki je v internem nadzoru ugotovil sum kaznivega dejanja in o tem obvestili policijo”.

Preiskovalci NPU so, kot je dejal Petrič, v kriminalistični preiskavi zasegli obsežno listinsko dokumentacijo in več kot 10 elektronskih naprav. Prav tako so zavarovali in preiskali podatke iz elektronskih naprav, opravili več kot 100 razgovorov, izvedli policijska zaslišanja osumljenih uradnih oseb, kazenski ovadbi pa so priložili več kot tisoč prilog.

Predkazenski postopek je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, za navedeno kaznivo dejanje pa je predpisana kazen zapora do treh let, je spomnil.

Glede povezav s tujino in čezmejnega vohunjenja je Petrič pojasnil, da pri tej preiskavi drugih kaznivih dejanj niso zaznali.

Po pisanju medijev je bila torej ovadba podana zoper nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce.

V zadnjem času v javnost prihaja vse več informacij, komu vse je urad za preprečevanje denarja brskal po računih. Po današnjih navedbah spletnega portala N1 in Necenzurirano je bila med njimi tudi brežiška odvetnica Nataša Vrečar Zorčič, žena nekdanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Do brskanja po njenih računih je prišlo v času, ko njen mož ni hotel odstopiti kot predsednik DZ.

“To je svinjarija prve vrste. Zaradi takšnih ljudi, kot je Damjan Žugelj, ljudje nimajo več zaupanja niti v najvišje državne institucije. Ustrezno bom ukrepala, ker gre za hud poseg v človekove pravice in zagotovo bom tudi sama podala kazensko ovadbo zoper Žuglja zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja na mojo škodo,” se je za N1 odzvala Vrečar Zorčič.

Petrič je pojasnil, da so vse oškodovane osebe že obvestili o podani kazenski ovadbi. “Na specializiranem državnem tožilstvu se postopki nadaljujejo in tudi v civilnem postopku imajo oškodovane osebe možnost, da uveljavljajo svoje zahteve,” je dodal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen