Eurostat: Slovenija avgusta z največjim letnim padcem trgovine na drobno v vsej EU

0

Obseg trgovine na drobno se je v evrskem območju avgusta na mesečni ravni skrčil za 1,2 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka. V medletni primerjavi je upadel za 2,1 oz. dva odstotka. V Sloveniji je bil letni padec 21,5-odstoten in s tem daleč največji med državami članicami, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

V mesečni primerjavi se je v območju z evrom obseg prodaje pogonskih goriv zmanjšal za tri odstotke, prodaja hrane, pijače in tobaka je bila manjša za 1,2 odstotka, neživilskih proizvodov pa za 0,9 odstotka.

V EU se je prodaja pogonskih goriv zmanjšala za 2,4 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka za 0,9 odstotka, prodaja neživilskih proizvodov pa za 0,6 odstotka, so sporočili evropski statistiki.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imeli največje mesečne padce Portugalska (-3,0 odstotka), Francija (-2,8 odstotka) in Belgija (-1,5 odstotka). Največje rasti so beležili Luksemburg (+1,9 odstotka), Poljska (+1,7 odstotka) in Danska (+1,6 odstotka). V Sloveniji je trgovina na drobno avgusta v mesečni primerjavi stagnirala.

Medletno je prodaja pogonskih goriv v območju z evrom padla za 7,7 odstotka, prodaja hrane, pijače in tobaka za 3,2 odstotka in neživilskih proizvodov za 0,2 odstotka.

V EU se je prodaja pogonskih goriv zmanjšala za 7,4 odstotka, za tri odstotke je padla prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov, prodaja neživilskih proizvodov pa je zdrsnila za 0,1 odstotka.

V medletni primerjavi so največje padce zabeležile Slovenija (-21,5 odstotka), Belgija (-8,5 odstotka) in Estonija (-7,9 odstotka). Po drugi strani so največje rasti beležili Luksemburg (+8,7 odstotka), Španija (+8,1 odstotka) in Ciper (+5,9 odstotka).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen