(Pirc Musarjeva je imela prav: zdravstvene reforme v tem mandatu ne bo) Koalicijski poslanci naj bi glasovali proti predlogu njihovega lastnega zakona o digitalizaciji zdravstva

0

Člani odbora DZ za zdravstvo bodo popoldne nadaljevali obravnavo predloga zakona o digitalizaciji zdravstva, ki je že prestal prvo obravnavo, obravnavo na odboru pa so v koaliciji dvakrat zamaknili. Zakonski predlog naj druge obravnave ne bi prestal, saj naj bi koalicijski poslanci glasovali proti njemu, je neuradno izvedela STA. Zakon o digitalizaciji zdravstva naj bi sicer veljal za temeljni reformni zakon na področju zdravstva. A predsednica države Nataša Pirc Musar je očitno imela prav, ko je pred časom dejala, da v tem mandatu zdravstvene reforme ne bo.

Kot je v prvi izjavi za medije po napovedi predloga njene kandidature za ministrico za zdravje v torek povedala Valentina Prevolnik Rupel, na ministrstvu za zdravje predlog zakona o digitalizaciji zdravstva prenavljajo. Tako po njenih besedah v drugi obravnavi zakona ne bodo vložili dopolnil na zakonski predlog, saj da ga morajo vsebinsko še uskladiti z vsemi pripombami.

A po neuradnih informacijah STA to pomeni, da bodo v koaliciji na seji odbora za zdravstvo glasovali proti zakonskemu predlogu, nato pa naj bi pripravili novega.

Zakonski predlog je sicer v DZ že prestal prvo branje, odbor pa bi ga moral po prvotnem načrtu obravnavati še pred odhodom poslancev na počitnice. A stranke koalicije so takrat predlagale zamik obravnave, saj so ocenile, da za pripravo ustreznih dopolnil, ki bi naslovila pomisleke zakonodajno-pravne službe, ni dovolj časa.

Odbor bi moral nato predlog zakona obravnavati v začetku septembra, a so člani na predlog koalicije izglasovali umik te točke z dnevnega reda, saj da je materija zelo široka in je zato bolj odgovorno, da si vzamejo več časa, da bo zakon res dober.

Predlog zakona o digitalizaciji zdravstva so na ministrstvu za zdravje pripravili v začetku leta, še v času nekdanjega ministra Danijela Bešiča Loredana. Ta je ob predstavitvi zakonskega predloga povedal, da želijo z njim omogočiti enotnost in povezljivost podatkov v nacionalnem eKartonu ter večjo zasebnost in moč bolnikov pri samoodločanju o svojih zdravstvenih podatkih. Vlada je nato predlog zakona potrdila v juniju in DZ predlagala, naj ga obravnava po rednem postopku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen