Skupina Brics bo naslednje leto sprejela šest novih članic, to bodo Argentina, Egipt, Etiopija, Iran, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati

0

Voditelji petih največjih gospodarstev v vzponu (Brics) so se danes na vrhu v Johannesburgu dogovorili, da bodo v začetku prihodnjega leta v skupino sprejeli šest novih članic, je sporočil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. Nove članice bodo tako postale Argentina, Egipt, Etiopija, Iran, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Odločili smo se, da Argentino, Egipt, Etiopijo, Iran, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate povabimo, da postanejo polnopravne članice skupine Brics, je na vrhu izjavil Ramaphosa in pojasnil, da bo njihovo članstvo začelo veljati 1. januarja 2024, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji skupine Brics so se že v sredo dogovorili o njeni širitvi. Med vrhom so se sicer članice razhajale glede števila novih članic in časovnega okvirja njihovega sprejetja, vendar se je skupina sedaj dogovorila o “vodilnih načelih, standardih, merilih in postopkih procesa širitve Brics”, je dodal Ramaphosa.

Skupino Brics sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, države, ki si želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. Članice skupine že sedaj obsegajo 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 30 odstotkov ozemlja in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda. Ti deleži se bodo s prihodnjim letom še povečali.

Zanimanje za pridružitev skupini je sicer po navedbah južnoafriške zunanje ministrice Naledi Pandor izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes prek video povezave ponovno nagovoril voditelje, zbrane v Johannesburgu. V svojem kratkem govoru se je zahvalil Ramaphosi za organizacijo vrha in sklenitev dogovora o širitvi skupine.

Domnevne smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki naj bi bil med potniki, umrlimi v sredinem strmoglavljenju letala blizu Moskve, ni komentiral, poroča britanski BBC.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen