(Društvo Mestni ljudje) Dunajčani si medsebojno pomagajo pri upravnih postopkih

0

Avstrijska prestolnica prebivalcem nudi številne oblike socialne podpore. Kljub temu marsikdo ni seznanjen s svojimi možnostmi oziroma ne ve, na koga se lahko obrne za pomoč. V takšnih primerih si na Dunaju medsebojno na pomoč priskočijo kar prebivalci, ki so včlanjeni v prostovoljno društvo »Stadtmenschen«. V društvu ljudem pomagajo pri reševanju administrativnih opravil in spodbujajo družbeno solidarnost.

Mesto Dunaj v sodelovanju z različnimi ustanovami in društvi prebivalcem nudi številne socialne storitve in podporo. Številni prebivalci Dunaja, sicer opravičeni do pomoči, sami velikokrat ne najdejo pravih informacij. Poleg tega marsikdo nima razvite socialne mreže, na katero bi se lahko obrnili za pomoč. Ker se na Dunaju težave zavedajo in prebivalcem želijo poenostaviti dostop do ustrezne pomoči, so ustanovili prostovoljno društvo »Stadtmenschen« (v prevodu »Mestni ljudje«), ki poleg administrativne pomoči spodbuja tudi družbeno solidarnost.

V društvu prebivalce Dunaja seznanjajo s socialnimi storitvami, ki jih mesto nudi, in jim pomagajo pri spopadanju z vsakdanjimi administrativnimi opravki. Kdor želi zaprositi za stanovanjsko subvencijo ali podporo za minimalni dohodek, mu prostovoljci pomagajo najti in ustrezno izpolniti obrazec. Prostovoljci someščane po potrebi spremljajo tudi na sestankih. Društvo namreč nudi različne načine podpore: osnovne govorilne ure, ki so namenjene predstavitvi možnosti, ki jih mesto Dunaj nudi, spremstvo in podporo pri upravnih postopkih ter poglobljeno sodelovanje pri vsakdanjih opravkih.

V društvo je trenutno včlanjenih 80 prostovoljcev, ves čas pa iščejo nove okrepitve. Samo z govorilnimi urami vsako leto pomagajo približno 600 prebivalcem. Ob včlanitvi je obvezen tečaj, na katerem se prostovoljci podrobno seznanijo z vsemi socialnimi storitvami mesta, da lahko po najboljših močeh pomagajo svojim someščanom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen