FDA odobrila prvo zdravilo za upočasnitev Alzheimerjeve bolezni; leqembi bo stal 26.500 dolarjev na leto

0

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek dokončno odobrila prvo zdravilo, ki upočasnjuje Alzheimerjevo bolezen v zgodnji fazi, kar pomeni, da si ga bodo lahko privoščili tudi ameriški upokojenci z zveznim zdravstvenim zavarovanjem medicare. Zdravilo leqembi sicer le upočasni razvoj bolezni, vendar je ne ozdravi.

Zdravilo skupaj izdelujeta podjetji Eisai in Biogen, brez zavarovanja pa stane 26.500 dolarjev na leto. Odobreno je bilo že v začetku leta, vendar ga zavarovalnice še niso krile, sedaj pa je center za programa medicare in medicaid potrdil, da lahko pokriva njegovo uporabo.

Zdravilo odstranjuje amiloidne obloge v možganih, ki so povezane z Alzheimerjevo boleznijo, in je odobreno le za ljudi z zgodnjimi oblikami Alzheimerjeve bolezni – tiste z blago kognitivno motnjo ali blago demenco, pri katerih je bilo potrjeno, da imajo v možganih amiloidne obloge. Takih je približno šestina od skupaj šest milijonov bolnikov z Alzheimerjem v ZDA.

Zdravilo verjetno ne bo koristilo ljudem z naprednejšimi oblikami bolezni, ki se lahko soočijo tudi z večjimi varnostnimi tveganji. V 18-mesečnem kliničnem preizkušanju je bilo dokazano, da je zdravilo leqembi upad kognitivnih sposobnosti upočasnilo za 27 odstotkov uporabnikov.

Pri približno 13 odstotkih udeležencev v preizkušanju je prišlo do otekanja možganov ali krvavitve, ta tveganja pa so lahko pri nekaterih skupinah še večja zaradi njihove genetike, ali če jemljejo zdravila za redčenje krvi. Bolniki sicer zdravilo jemljejo enkrat na dva tedna v obliki infuzije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen