Dr. Milan Zver: Poročilo o vladavini prava je politično instrumentalizirano

0

(7. julij 2023) Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes za radio Ognjišče spregovoril o poročilu o vladavini prava, ki ga je Evropska komisija v tem tednu predstavila javnosti. Kot je uvodoma poudaril poslanec, je  vladavina prava ena od najpomembnejših vrednot in političnih načel v našem zahodnem kulturnem miljeju. »Tudi korektno spremljanje razmer v državah članicah ni problematično. Problem nastane takrat, ko se pri ocenjevanju uporabljajo slaba dvojna merila,« je povedal poslanec in dodal, da so  desne vlade pod nenehnim pritiskom, saj pri piscih analiz deluje izrazito levi refleks. »Brez težav spregledajo probleme s pluralnostjo medijev v Sloveniji, s korupcijo in politično odvisnostjo sodstva. Naj spomnim, da je celo komisarka za transparentnost Jourova, ki je predstavljala poročilo, bila vpletena v zakonodajni proces ob sprejemanju zakona o RTV, ko je s svojim stališčem obiskala predsednika Ustavnega sodišča. Glede tega prikriva nekatera dejstva, ki bi lahko dokazala, da se je nezakonito vmešavala v zadeve, ki so v suvereni pristojnosti Slovenije,« je poudaril poslanec.

»Ker so informacije, podatke in mnenja za svoje ocene o Sloveniji črpali v glavnem iz skrajno levih političnih virov, največ iz Mirovnega inštituta, so ocene sporne tudi iz metodološkega vidika,« je poudaril poslanec in nadaljeval, da bi si pripravljalci poročila za zgled lahko vzeli uveljavljene svetovne organizacije, ki objektivno merijo t.i. indekse ekonomske svobode, medijske svobode, vitalnost demokracije ipd. »Zato poročilo nima posebne veljave. Ima pa seveda politični učinek, saj je politično instrumentaliziran že od samega začetka,« je prepričan dr. Milan Zver.

Evropski poslanec je v izjavi še poudaril, da bi si želel spoznati objektivnega analitika razmer, ki bi potrdil trditve iz poročila, in to je, da se v zadnjem letu pri nas kakovost pravosodnega sistema izboljšuje, da so pozitivni premiki pri medijski svobodi in medijskem pluralizmu, pri delovanju civilne družbe, da se izboljšuje proračunska avtonomija neodvisnih teles, da je večja neodvisnot sodnikov in državnih tožilcev, ipd, čemur se bržkone smejijo celo kravice. »Poročilo je polno nebuloz, ki so jih na koncu vnesli tudi v t.i. priporočila. Prepričan sem, da če bi v Sloveniji imeli desno vlado, bi bilo poročilo povsem drugačno,« je zaključil poslanec dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen