(Celjski sodniki o tem, kaj je in kaj ni opravičilo) Sodni senat nezadovoljen z opravičili Janše in Urbanije v zadevi Veselinovič

2

Senat celjskega okrožnega sodišča pod vodstvom sodnice Leonide Jager je preložil današnji narok na sojenju predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Razlog za to je odsotnost obtoženega, ki ni podal opravičljivih razlogov.

Predsednica senata je pojasnila, da je Janšev zagovornik Franci Matoz sodišču šele v torek popoldne posredoval opravičilo zaradi odsotnosti ter soglasje, da se obravnava opravi brez njegove prisotnosti.

Kot razlog je Janša navedel neodložljive obveznosti zaradi mednarodne konference Zveze sredinskih demokratov, ki naj bi potekala med 17. in 19. majem. Sodišče je po preverjanju iz javno dostopnih podatkov ugotovilo, da bo konferenca na Bledu potekala 18. in 19. maja, ob tem pa sodnica Jager ni bila zadovoljna tudi, ker obtoženi ni predložil nobenih dokazil, ki bi opravičevala njegov izostanek.

Odvetnika Matoza je zato pozvala, da njegov klient predloži dokazila, sicer bo njegov izostanek štela kot neopravičen. Ob tem je še spomnila, da so se za termin tokratnega naroka dogovorili že marca in da takrat nobeden od udeležencev v postopku datumu ni ugovarjal, zato bi obtoženi lahko prilagodil svoje obveznosti.

Na današnji narok sta bila sicer kot priči vabljena nekdanja namestnika pokojnega odgovornega urednika STA Boruta Meška, Uroš Urbanija in Alen Pivk. Prvega so vabili na predlog obrambe, drugega pa na predlog tožeče strani, a je prišel le Pivk, medtem ko se je tudi Urbanija, sedanji direktor Televizije Slovenija, opravičil zaradi neodložljivih obveznosti.

V opravičilu je zatrdil, da mu delodajalec ne more opravičiti izostanka, k temu pa dodal še potrdilo v. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha o zasedenosti.

Predsednica senata je bila nezadovoljna tudi z opravičilom Urbanije, saj da je vabilo prejel že 21. aprila in bi si lahko primerno organiziral delo. Sodišče ga bo znova vabilo 31. maja, ko na naroku pričakuje tudi Janšo.

Brez pričanja pa je danes ostal tudi Pivk, saj je sodni senat po krajšem posvetu pritrdil odvetniku Veselinoviča Gorazdu Fišerju, da bi moral biti obtoženi kljub temu, da je že podal zagovor, prisoten na obravnavi, saj bi lahko bila priča zanj obremenilna. Senat je ocenil, da ni pogojev za izvedbo naroka in Pivka znova povabil na naslednjega konec maja.

Očitki nekdanjega direktorja STA v zasebni tožbi se nanašajo na Janšev tvit maja 2021, v katerem je takratni predsednik vlade zapisal: “Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.”

Njegov zapis se je nanašal na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič tedanjemu odgovornemu uredniku Mešku vročil izredno odpoved zaposlitve, ta pa je pozneje umrl zaradi bolezni. Nekdanji direktor STA je sicer zatrdil, da o hudi bolezni v času njegovega delovnega razmerja in ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni vedel ničesar.

Janša očitke zanika, marca pa je v zagovoru zatrdil, da je bil Meško po prevzemu direktorskega mesta Veselinoviča šikaniran, tudi v času, ko je že bil hudo bolan, in nato nepravično odpuščen. Poudaril je tudi, da ni nikoli trdil, da je Meško zbolel zaradi Veselinoviča, zagotovo pa mu s svojim ravnanjem ni pomagal.

Veselinovič pa je takrat izpovedal, da je bil zaradi trditev, da je sodeloval pri umoru, čeprav Janša skuša relativizirati svoj zapis, hudo prizadet. Tvita po njegovem ni mogoče interpretirati kot trditve v prenesenem pomenu besede, pač pa gre za obtožbe, ki nimajo nobene podlage v realnih dejstvih. Ob tem je dodal, da je vse Janševe žaljive zapise v zvezi z STA in njim treba dati predvsem v kontekst takratnega vladnega poskusa podreditve tiskovne agencije.

Št. komentarjev: 2
  1. Opazovalec pravi

    Pa se je Tweeto spet ustrelil v koleno! Mogoče mu bo to, da ni ” maršal” , le dalo kaj misliti, če je sploh še zmožen tega , od samega napuha

  2. Beno pravi

    Celjski sodniki so isti kot velenjski, samo stara partijska šola jih gor drži.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen