Washington in London z novimi sankcijami proti Rusiji

0

Washington in London sta ob obletnici invazije na Ukrajino napovedala nove sankcije proti Rusiji. Sankcije bodo med drugim neposredno prizadele ruski bančni in rudarski sektor ter njeno obrambno industrijo. ZDA so na seznam sankcioniranih dodale 200, Velika Britanija pa 92 posameznikov in podjetij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili iz Bele hiše, sankcije niso usmerjene zgolj proti ruskim posameznikom in podjetjem, ampak tudi proti akterjem iz tretjih držav iz Evrope, Azije in Bližnjega vzhoda, ki podpirajo ruske vojaške podvige.

Z novim paketom sankcij želijo v Washingtonu tudi otežiti izmikanje obstoječim sankcijam, ki so jih ZDA in njene mednarodne partnerice sprejele v zadnjih 12 mesecih. Podjetjem, za katera bo ugotovljeno, da podpirajo ruski obrambni sektor, bo onemogočeno kupovanje določene ameriške tehnologije.

Sporočili so še, da so bile nove sankcije sprejete v koordinaciji s partnericami iz skupine G7 in ostalimi zaveznicami.

Ena od članic skupine G7, Velika Britanija, je danes tudi sama napovedala nove sankcije proti Rusiji. Med drugim je prepovedala izvoz vse opreme, ki jo Rusija uporablja na bojiščih, po navedbah britanskega zunanjega ministrstva pa bodo ukrepi veljali za letalske dele, radijsko opremo in elektronske komponente.

“Ukrajinci se zoperstavljajo Rusiji, vendar tega ne morejo storiti sami. Zato moramo storiti več, da bi Ukrajini pomagali zmagati v tej vojni,” je poudaril britanski zunanji minister James Cleverly.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da nove sankcije in izvozne omejitve dokazujejo, da bodo ZDA skupaj z zavezniki še naprej povečevale pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina, da mu otežijo nadaljevanje vojne in zmanjšajo sposobnost ruskega gospodarstva, da poganja rusko agresijo.

Sankcije so ZDA uvedle proti 60 posameznikom in organizacijam, vpletenim v vojno in vodenje zaseženih ukrajinskih ozemelj, 22 posameznikom in organizacijam v tehnološkem sektorju, trem podjetjem, povezanim z ruskim jedrskim orožjem, in trem podjetjem, povezanim z jedrsko energijo.

Sankcije so bile uvedene tudi proti več finančnim ustanovam, obrambnim organizacijam ter posameznikom in organizacijam iz tretjih držav, ki Rusiji pomagajo pri izogibanju sankcijam.

Predsednik ZDA Joe Biden je ob tem naznanil dodatne carine na uvoz iz Rusije, zaradi katerih je ta praktično onemogočen. Bidnova vlada je carine na uvoz kovin iz Rusije dvignila na 70 odstotkov, na 35 odstotkov pa je povečala carine na uvoz številnih drugih izdelkov in blaga.

ZDA so med drugim uvedle tudi dodatne izvozne omejitve za Belorusijo in Iran ter prepoved potovanj za 1219 pripadnikov ruske vojske.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen