Putin današnje ruske napade označil za odziv na “ukrajinski terorizem”, Stoltenberg Ukrajini obljubil nadaljnjo podporo Nata, vse dokler bo to potrebno

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes potrdil, da so ruske sile izvedle več zračnih napadov na ukrajinska mesta, v katerih je bilo ubitih več ljudi, po vsej državi pa je bila poškodovana energetska infrastruktura. Ruske napade je označil za odgovor na “ukrajinske teroristične napade” na ruskem ozemlju.

“Po nasvetu obrambnega ministrstva in v skladu z načrtom generalštaba so bili danes zjutraj izvedeni napadi z natančnim orožjem dolgega dosega na energetske, vojaške, poveljniške in komunikacijske objekte v Ukrajini,” je Putin dejal na današnjem srečanju ruskega sveta za nacionalno varnost.

Potem ko so ruske sile danes obstreljevale več mest in drugih ciljev po vsej Ukrajini, je Putin dodal, da gre za odziv na ukrajinske “teroristične napade”, po njegovih besedah pa bo tudi odziv Rusije na morebitne nadaljnje ukrajinske napade “zelo oster”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nagovoru ob začetku zasedanja sveta je Putin po poročanju ruskih tiskovnih agencij med drugim dejal, da ukrajinski napadi ne smejo ostati nekaznovani, pri čemer je omenjal tudi obstreljevanje jedrske elektrarne v Zaporožju in domnevne ukrajinske napade na jedrsko elektrarno Kursk, ki naj bi jih ruske sile danes preprečile.

Današnji ruski napadi so tako očitno odgovor na veliko eksplozijo, ki je v soboto odjeknila na strateško pomembnem mostu med polotokom Krim in celinsko Rusijo. Putin je v nedeljo za eksplozijo obtožil ukrajinske tajne službe in potezo že takrat označil za teroristični napad.

Nekdanji ruski predsednik in podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je danes pred zasedanjem sveta dejal, da so bili napadi “le prva epizoda, ki ji bodo sledile še druge”.

Medvedjev je že v nedeljo zagrozil s povračilom Ukrajini za nedavno eksplozijo na mostu na Krim. Danes je dodal, da bi moral biti cilj “popolna odstranitev trenutnega ukrajinskega političnega režima”.

Rusko obrambno ministrstvo pa je po navedbah AFP sporočilo, da so bili cilji zračnih napadov na več ukrajinskih mest doseženi. “Napadi so dosegli svoj namen, vsi cilji so bili zadeti,” so zapisali pri ruskem ministrstvu.

Obsodbi ruskih napadov, ki so danes pretresli več ukrajinskih mest po vsej državi, se je pridružil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Po pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo jih je na Twitterju označil za grozljive in nepremišljene ter ukrajinskemu ljudstvu obljubil nadaljnjo podporo zavezništva v vojni.

Prvi mož Nata je na Twitterju zapisal, da je v pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom “obsodil grozljive in nepremišljene napade Rusije na civilno infrastrukturo v Ukrajini”. Obenem je ukrajinskemu ljudstvu obljubil nadaljnjo podporo Nata, vse dokler bo to potrebno.

Obrambni ministri držav članic Nata se bodo v sredo zbrali na dvodnevnem zasedanju v Bruslju, kjer bo na dnevnem redu med drugim tudi nadaljnja podpora Ukrajini.

Rusija je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izstrelila več kot 80 raket na glavno mesto Kijev in številna druga mesta po vsej Ukrajini, ki so terjali več smrtnih žrtev. Iz številnih ukrajinskih regij so poročali tudi o izpadih elektrike in vode, regionalne in lokalne oblasti pa so prebivalce več mest pozvale, naj ostanejo v zakloniščih.

Ruski predsednik Vladimir Putin je napade označil za odgovor na “teroristične napade” ukrajinskih sil na rusko ozemlje. S tem je opozoril na sobotno eksplozijo na mostu, ki polotok Krim povezuje s celinsko Rusijo. Putin je v nedeljo za eksplozijo obtožil ukrajinske tajne službe in potezo že takrat označil za teroristični napad.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen