Pahor nečastno končuje svojo predsedniško funkcijo: Podpisal odpoklic veleposlanika Kajzerja po naročilu Fajonove!

2

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v torek v New Yorku zatrdila, da je veleposlanik v ZDA Tone Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah, zato je bil predčasen odpoklic nujen. Dodala je, da je s podrobnostmi seznanila predsednika Boruta Pahorja, s katerim se udeležujeta splošne razprave svetovnih voditeljev na 77. zasedanju Generalne skupščine ZN.

Prvo interpelacijo v Golobovi vladi bo fasala Tanja Fajon: Pod njenim vodstvom na MZZ prišlo do zlorabe diplomatske mreže za zbiranje podpisov za Pirc Musarjevo!

Pahor je podpisal odpoklic veleposlanika, a je bil kritičen, ker ni bil predhodno obveščen o njegovi pripravi. Na pogovoru z ministrico je podal predlog, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja.

“Predsednika Pahorja sem seznanila s podrobnostmi predčasnega odpoklica veleposlanika. Prejšnji teden sem seznanila vlado, da je veleposlanik Kajzer kršil zakon o zunanjih zadevah z nepooblaščenim ravnanjem z depešo. Ni zaščitil niti samega prostora, pisarne, tehnologije. Bilo je več kršitev, tudi pravilnika o varovanju tajnih podatkov, tako da je predčasen odpoklic nujen ukrep, če želimo zaščititi zunanjepolitične interese Slovenije in seveda tudi diplomatsko službo,” je dejala ministrica.

Vlada je Kajzerja odpoklicala, potem ko naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu v veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. Takšna praksa glede objav je sicer nekaj običajnega.

Ministrica Fajon je v torek na pogovoru s slovenskimi dopisniki tudi dejala, da se ne boji morebitne interpelacije zaradi odpoklica veleposlanika iz Washingtona in bi z veseljem pojasnila ozadje. Možnost interpelacije omenjajo v SDS.

“Ne bi se bala interpelacije, ker bi imela priložnost pojasniti ozadje. V mojem interesu je, da ščitim pravilnik in zakon o diplomaciji, predvsem pa tudi vse zaposlene in interes Slovenije. Če bi taka interpelacija prišla, bi z veseljem odgovarjala na vsa vprašanja in očitke. Preseneča me, da se to ni zgodilo. Očitno ni bilo dovolj trdnih dokazov,” je dejala.

Kajzer naj bi tudi po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. “Osebno sem ga obvestila in obžalovala, da sva se srečala v takšnem položaju. Zahvalila sem se mu za sodelovanje. Konec meseca se vrača v Ljubljano. Zagotovo bomo našli priložnost za dobro sodelovanje naprej,” je dejala ministrica.

Po njenih besedah je vlada odločitev sprejela soglasno, glede poziva Pahorja po spremembi postopkov pa je dejala le: “Pogovarjala sva se o možnosti, da bi bil predsednik države predčasno seznanjen o tem, o čemer je predsednik govoril tudi s premierjem.”

Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica odgovorila, da veleposlanik na pogovoru o tem ni govoril. Četudi morda sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala.

Zatrdila je, da MZZ trenutno še nima Kajzerjevega naslednika za položaj. “Ne, absolutno ne. To so dolgotrajnejši postopki. Seveda bomo morali čim prej razmisliti o odpravniku poslov, ali bo to nekdo iz Ljubljane ali z veleposlaništva. Prav veliko časa za razmislek nimamo, ker gre za pomembno mesto,” je dejala ministrica in napovedala objavo razpisa za zasedbo položaja.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS. VAŠ Politikis.si z vami že 12 let.

Št. komentarjev: 2
  1. seba pravi

    Pahor je bil in bo ostal navadni pussy. Sluzavi politik do konca.

  2. Gasilec pravi

    Nečastno, ker je podpisal razrešitev Janševega slinavca?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen