Ali veste, kje lahko hrano nakupujete najceneje? Odgovor: Eurospin in Mercator.

0

Primerjalnik maloprodajnih cen je pokazal, da v Sloveniji najceneje nakupujemo v Eurospinu, takoj za njim je Mercator, največ pa za hrano porabimo v prodajalnah Tuš. Primerjava cen pa gre tudi preko slovenske meje – najdražjo imajo prav naši severni sosedi.

Cene živil, ki jih je vlada določila kot sestavni del košarice, pri nas znašajo 29 evrov. V Avstriji bi za to isto košarico odšteli kar 10 evrov več. Tudi na Hrvaškem moramo za nakup hrane pobrskati globlje po denarnici in to kljub temu, da da imajo tam nižji BDP na prebivalca in je vlada celo zamrznila ceno nekaterih osnovnih živil. 

Na portalu Naša super hrana se je v košarici s 15 kategorijami osnovnih živil znašlo kar 238 različnih izdelkov. Med temi je le petina takšnih, ki jih je mogoče neposredno primerjati, saj gre za izdelek istega proizvajalca oz. isto blagovno znamko. Razlika med najcenejšo košarico v Eurospinu in drugo najcenejšo pri našem najboljšem sosedu, znaša le dva evra in pol, ob uporabi Pika kartice pa se ta razlika še zniža.

Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice, se je z besedami, da bo »čas pokazal, ali bo primerjalnik maloprodajnih cen dosegel namen«, izognila neposrednemu komentarju na račun vse bolj glasnih očitkov glede smotrnosti tovrstnega zapravljanja davkoplačevalskega denarja. Nekoliko bolj konkreten pa je bil predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič, ki je za STA ocenil, da »primerjanje cen živil, kot ga je zastavila vlada, ne more prinesti dobrih rezultatov, saj se primerjajo le maloprodajne cene, za realno sliko pa bi na embalaži izdelka morali na embalaži zapisati, kakšen delež končne cene odpade na posameznega deležnika v verigi.«

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS. VAŠ Politikis.si z vami že 12 let.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen