Po 26 letih popolne samote v Braziliji umrl zadnji predstavnik staroselskega plemena

0

V Braziliji je pretekli torek umrl zadnji predstavnik domorodnega plemena, ki je sam v izolaciji preživel kar 26 let, je v ponedeljek potrdila brazilska nacionalna agencija za domorodno prebivalstvo Funai. Moški je zavračal vse stike z zunanjim svetom, odkar so v 90. letih 20. stoletja gozdarji in rudarji pobili preostale člane njegovega ljudstva.

Truplo moškega, ki je zadnjih 26 let živel v popolni izolaciji in čigar pravo ime zunanjemu svetu ni bilo nikoli znano, so pretekli torek našli v viseči mreži pred njegovo slamnato kočo na avtohtonem območju Tanaru v zvezni državi Rondonia, ki leži na meji med Brazilijo in Bolivijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moški, ki je bil znan kot “človek iz luknje”, je bil prekrit s perjem papig vrste ara, strokovnjak za domorodce Marcelo dos Santos pa meni, da si je moški perje nataknil sam, ker je vedel, da bo umrl.

Oblasti še niso komentirale vzroka njegove smrti, so pa pojasnile, da na truplo ni bilo znakov nasilja ali boja. Prav tako niso našli nobenih dokazov, da bi bil v njegovem domu ali okolici prisoten še kdo. Domnevajo, da je umrl naravne smrti pri starosti približno 60 let, poroča britanski BBC.

Njegov vzdevek izhaja iz navade, da je v kočah, ki jih je zgradil, kopal globoke luknje, od katerih je nekatere uporabljal za lovljenje živali, druge pa so bile videti kot skrivališča. Odkar je izgubil vse pripadnike svojega ljudstva, je moški zavračal stike z zunanjim svetom. Preživljal se je z lovom, nabiranjem sadja, kot sta papaja in banane, in sajenjem koruze.

Večino njegovega plemena naj bi že v 70. letih prejšnjega stoletja pobili gozdarji in rudarji, ki so želeli razširiti svojo zemljo. Leta 1995 pa je bilo v zadnjem napadu ubitih še šest preostalih članov plemena.

“Z njegovo smrtjo je genocid nad tem domorodnim ljudstvom dokončan,” je dejala direktorica preiskovalnega oddelka organizacije za varstvo človekovih pravic Survival International Fiona Watson. Pri tem je poudarila, da je to bil dejansko genocid, saj je šlo za namerno uničenje celotnega ljudstva s strani gozdarjev in rudarjev, željnih zemlje in bogastva.

Po najnovejših vladnih podatkih živi v Braziliji, državi z 212 milijoni prebivalcev, približno 800.000 domorodcev, ki pripadajo več kot 300 različnim skupinam. Več kot polovica jih živi v Amazoniji, številne od teh pa ogroža nezakonito izkoriščanje naravnih virov, od katerih je odvisno njihovo preživetje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen