Litva dokončala gradnjo 550 kilometrov dolge ograje na meji z Belorusijo

0

Litva je zaključila gradnjo skoraj 550 kilometrov dolge ograje na meji s sosednjo Belorusijo. Ograja bo mejnim policistom pomagala pri preprečevanju nezakonitih migracij, je v ponedeljek zvečer dejala predsednica vlade Ingrida Simonyte.

Pozno poleti in jeseni leta 2020 so se razmere v Belorusiji začele zaostrovati, na tisoče ljudi pa je skušalo nezakonito vstopiti v EU. Bruselj je beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka večkrat obtožil, da tuje migrante organizirano pošilja na zunanjo mejo EU, da bi s tem vršil pritisk na Zahod.

Pri tem je bila še posebej prizadeta Litva, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje, pri čemer več kot sto kilometrov meje poteka po jezerih in rekah.

Vlada se je odzvala z okrepljenim varovanjem meje, razglasitvijo izrednih razmer na območju ob meji in gradnjo štiri metre visoke ograje ojačane z bodečo žico. Za projekt so namenili približno 152 milijonov evrov.

Po krajšem zatišju je Vilnius v zadnjih tednih ponovno zabeležil večje število poskusov prečkanja meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen