Ruska vojska naj bi se v glavnini osredotočila na vzhod Ukrajine, da “popolno osvobodi” Donbas

0

Rusija bo svoje glavne vojaške napore usmerila v “popolno osvoboditev” vzhodne ukrajinske regije Donbas, je danes sporočila ruska vojska. S tem naj bi namignila na morebitno prilagoditev ruskih vojaških ciljev drugod po Ukrajini, poroča britanski BBC.

Rusko ministrstvo za obrambo je ob tem sporočilo, da je Rusija že prej preučevala dve možnosti za “posebno vojaško operacijo” – eno, ki bi zajela celotno Ukrajino, in drugo, ki bi se osredotočila le na regijo Donbas.

Ti komentarji, ki so jih po navedbah BBC objavile ruske državne tiskovne agencije, nakazujejo na morebitno zmanjšanje ruskih vojnih ciljev. Ruske sile so na severu Ukrajine in v okolici Kijeva namreč naletele na močan odpor.

Vodja glavnega operativnega oddelka generalštaba ruskih oboroženih sil Sergej Rudskoj je dejal, da je 93 odstotkov pokrajine Lugansk in 54 odstotkov pokrajine Donetsk pod ruskim nadzorom. Dodal je, da je Rusija uničila večino ukrajinskih letalskih sil in mornarice.

“V enem mesecu bojnih operacij je ukrajinska vojska izgubila približno 30.000 ljudi, od tega 14.000 ubitih in 16.000 ranjenih,” je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass še dejal Rudskoj. Po njegovih besedah naj bi izgube utrpelo vseh 24 večjih ukrajinskih vojaških enot.

“Ruska posebna vojaška operacija v Ukrajini strogo sledi prvotnemu načrtu, pri čemer je prednostna naloga preprečevanje civilnih žrtev,” pa je danes po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Vendar pa ministrstvo ni izključilo vdora v ukrajinska mesta, ki so bila blokirana s strani ruske vojske. Dodali so, da se bo Rusija takoj odzvala na morebitno zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino s strani zveze Nato, k čemur je večkrat pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da bo Rusija nadaljevala z invazijo, dokler ne bodo doseženi cilji, ki jih je določil ruski predsednik Vladimir Putin, je po navedbah BBC poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen