Evropski poslanec dr. Milan Zver na razpravi o prihodnosti slovenskega športa

0

(25. marec 2022) Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z drugimi predstavniki politike ob robu svetovnega pokala v poletih v Planici na okrogli mizi o prihodnosti slovenskega športa predstavil pogled na bodočo ureditev športa v Sloveniji. Na dogodku, ki je potekal v organizaciji Smučarske zveze Slovenije, so želeli skozi razpravo predstaviti, zakaj je šport izrazito multidisciplinarna dejavnost, ki ima dokazano pozitivne učinke na družbo in posameznika v vseh življenjskih obdobjih in na katerih področjih v okviru športa, je treba narediti določene korake naprej.

Športu se, glede na slišano, obeta podvojitev proračunskih sredstev in velika podpora prirejanju mednarodnih športnih dogodkov. Najodmevnejši je bil konec okrogle mize, ko sta imela priložnost za vprašanja doslej znana kandidata za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Tomaž Barada in Franjo Bobinac. Posebej neposreden je bil Bobinac, ki je navzoče izzval z vprašanjem, ali so pripravljeni podvojiti sredstva letnega programa športa iz zdajšnjih 26 na več kot 50 milijonov evrov in ali so pripravljeni podpreti šport pri kandidaturi za velika mednarodna tekmovanja. Vsi sodelujoči so odgovorili pritrdilno, pri tem pa je nekdanji minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver iz vrst SDS spomnil, da je treba s sredstvi znati tudi razpolagati.  “Kadar je bila SDS v vladi, je športu dobro šlo, saj smo športu zagotovili več denarja in tako bo tudi v prihodnje. Ustvarili bomo dodatne olajšave. Posebni poudarek je treba dati tudi športni vzgoji mladih,” je ob tem še povedal evropski poslanec.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je tako tudi podprl povečanje števila ur športne vzgoje v osnovnih šolah, posebej po alarmantnih merjenjih gibalnih sposobnosti mladih zaradi epidemije. “Menim, da je premalo pozornosti posvečeno športni vzgoji otrok, zlasti v osnovni šoli. Predlagali bomo širši, večji urnik, da bodo mladi imeli večjo možnost za fizično aktivnost znotraj pouka. Športna vzgoja bi bila priporočljiva tudi na univerzah,” je ob tem dejal evropski poslanec. Po besedah dr. Zvera je šport zelo   tesno povezan z vzgojno izobraževalnim procesom, kakor tudi vseživljenjskim učenjem. “Športna politika se ne dela samo na nacionalni ravni. Imamo lokalne skupnosti in tam bi se lahko mestne ter občinske oblasti povezale in imele recimo kakšne skupne odbore,” je poudaril dr. Zver.

Široko podporo imajo v politiki tudi uspešni športniki in športni delavci, ki ob promocijski lahko odigrajo tudi pomembno vlogo v diplomaciji in odpirajo številna vrata. “Prav neverjetno je, kako so Slovenci sposobni, ne samo v mednarodnih športnih zvezah, ampak tudi drugje. Relativno hitro naredijo dobro kariero. V naših genih je nekaj posebnega. Tudi danes tukaj nas vse šport povezuje,” je dejal evropski poslanec. Prav tako je v razpravi izpostavil povezavo športa in šolstva, sodelovanje športa in turizma pa na drugih ravneh.

V razpravi so si bili sogovorniki enotni, da šport potrebuje več proračunskih sredstev, davčnih olajšav, pa tudi olajšave za podjetja, ki vlagajo v šport, pri tem pa je dr. Zver opozoril predvsem na dodatna sredstva, ki jih je država namenila športu. “Športna politika se dela tudi na EU ravni. Kako pomemben je šport, priča tudi to, da je bila že drugič sprejeta športna postavka v proračunu v EU finančni perspektivi,” je izpostavil evropski poslanec. Dodal pa je tudi, da bi tistim, ki investirajo v šport, bilo treba dati več olajšav, “tako bi se investiralo še več.”

V pogovoru v Planici so poleg evropskega poslanca sodelovali Aleksandra Pivec, Naša dežela; Aljaž Kovačič, Lista Marjana Šarca Gregor Erbežnik, Gibanje Svoboda; Ljubo Jasnič, Desus; Matej Tonin, Nova Slovenija – krščanski demokrati; Matjaž Nemec, Socialni demokrati; Rok Bavdek, Levica; Andrej Rajh, Stranka Alenke Bratušek in Simona Kustec, stranka Konkretno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen