Z betonom do zelene prihodnosti

0

Prehod k trajnostno naravnanem krožnem gospodarstvu je nujen za zmanjševanje našega vpliva na okolje. Še posebej ob naraščajoči urbanizaciji in s tem povečanih potrebah po gradnji. Gradbeništvo je namreč porabnik polovice vseh eksploatiranih materialov in je tako znotraj gospodarstva ključna panoga za vzpostavitev trajnostnega krožnega gospodarstva.

Beton ima med gradbenimi materiali nesporen primat, tako po količini porabe (porabi se ga tri krat več kot ostalih gradbenih materialov skupaj) in doseženih lastnostih kot tudi z okoljskega vidika – ima namreč najnižji ogljični odtis na enoto proizvoda in najnižjo vgrajeno energijo. Poleg tega je beton 100 % reciklabilen material, ki ga lahko po koncu življenjske dobe objekta uporabimo tudi za proizvodnjo novega betona. Vse to zagotavlja, da beton ni le material preteklosti in sedanjosti, ampak bo tudi material prihodnosti. Z nadaljnjim razvojem pa bo postajal vse bolj učinkovit in okoljsko nevtralen material. Ključno vlogo pri tem bodo odigrale cementarne.

Salonit Anhovo je edina slovenska cementarna in se aktivno vključuje v krožno gospodarstvo Slovenije. Približno 14 % cementa Salonita Anhovo je že sedaj v povprečju iz recikliranih ali ponovno uporabljenih materialov. Že sedaj znatne količine alternativnih surovin in materialov, ki se v Salonitu Anhovo uporabljajo za nadomeščanje mineralne surovine iz kamnoloma ter nadomeščanje klinkerja v cementu, bodo v prihodnosti še višje. Na ta način se bo ohranjalo naravne vire in nadalje zniževalo ogljični odtis cementov ter bistveno prispevalo k zaključevanju masnih tokov znotraj industrije gradbeništva ter vzpostavitvi učinkovitega krožnega gospodarstva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen