Dr. Milan Zver obsodil rusko priznanje ukrajinskih separatističnih republik

0

(23. februar 2022) Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so po večini obsodili rusko priznanje neodvisnosti ukrajinskih samooklicanih republik Doneck in Lugansk, ki jo vidijo kot kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine ter grožnjo miru. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je priznanje označila za kršitev mednarodnega prava.

“Žal se je zgodilo to, česar smo se mnogi bali. Gre za kršitev mednarodnih pogodb s strani (ruskega predsednika Vladimirja) Putina in veliko grožnjo svetovnemu miru, zato obsojam rusko agresijo. Kršitev suverenosti ukrajinskega ozemlja bo žal porušila krhek mir, ki je vladal v Ukrajini zadnja leta,” je na Twitterju zapisal Franc Bogovič, pri čemer je delil tvit slovenskega premierja Janeza Janše, v katerem je ta med drugim rusko priznanje obsodil kot “nezakonito dejanje”.

Poslanka Romana Tomc je zapisala, da bo odgovor na dogajanje v Ukrajini pokazal, “ali je EU zmožna kaj več od sprejemanja praznih resolucij in podeljevanja nagrad ruskim oporečnikom. Čas se izteka”.

Evropski poslanec dr. Milan Zver pa je v odzivu navedel, da ostro obsoja agresijo Rusije proti Ukrajini in priznanje separatističnih republik Doneck in Lugansk ter napotitev ruske vojske na to območje pod pretvezo “ohranjanja miru”. “Rusija grobo krši mednarodno pravo in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Evropska unija mora nastopiti enotno in hitro z ostrimi in ciljanimi sankcijami proti Rusiji,” je izpostavil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen