Na odboru DZ soglasno za diferencirano izredno uskladitev pokojnin

0

Odbor za delo je za obravnavo na četrtkovi izredni seji DZ pripravil dopolnjen predlog pokojninske novele. Po dopolnilu koalicije bi se pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bi bili izplačani s pokojninami za januar.

Glede na dopolnjen predlog bi se s 1. januarjem letos na omenjeni način dodatno uskladile pokojnine in drugi prejemki razen dodatka za pomoč in postrežbo in letnega dodatka. Odbor DZ je dopolnjen predlog potrdil s 17 glasovi za in nobenim proti.

Predlog novele je vložila poslanska skupina DeSUS. Z njo so se zavzeli za 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence. Po besedah Branka Simonoviča želijo tako odpraviti posledice preteklih usklajevanj pokojnin in invalidskih nadomestil, ki v času med letoma 2010 in 2015 niso bila v skladu s sistemskim zakonom. Z letom 2018 pa so se začele pokojnine usklajevati tudi izredno. S tem se je primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin, ki je znašal 8,4 odstotka, začel zmanjševati in zdaj znaša še 3,5 odstotka, je povedal.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič pa je spomnila na izračune pokojninskega zavoda, po katerih niso vsi upokojenci enako prikrajšani. Zavodovemu mnenju želi slediti dopolnilo koalicije, je pojasnila.

Zakonodajno-pravna služba DZ je poudarila, da parcialni posegi v pokojninski zakon povzročajo nepreglednost sistema. Pokojninsko področje je zelo zahtevno, sistemski zakon pa je zaradi delnih posegov težko razumljiv, je dejala sekretarka službe Andreja Kurent.

V Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ugotavljajo, da so nekateri upokojenci zaradi izrednih uskladitev že v ugodnejšem položaju, kot bi bili, če bi se pokojnine usklajevale po sistemskem zakonu. Generalni direktor zavoda Marijan Papež je vloženo koalicijsko dopolnilo ocenil kot zelo dobro, saj se bo primanjkljaj iz preteklosti končno res odpravil. Sicer pa bo treba po njegovih besedah za izvedbo dopolnila na letni ravni zagotoviti 145 milijonov evrov.

Predlagana novela ne rešuje vseh krivic, ki so se zgodile upokojencem v preteklosti, je v razpravi poslancev dejal Miha Kordiš iz Levice. Usklajevanje pokojnin bi moralo biti po njegovem mnenju sicer v absolutnem znesku in za vse upokojence enako. “Če se življenje za vse draži enako, naj bo tudi usklajevanje enako za vse,” je poudaril. Po vloženem dopolnilu pa 3,5 odstotka višjih pokojnin ne bodo dobili vsi upokojenci, zato se v Levici ne strinjajo z njim.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je medtem izpostavil, da si aktualna vlada prizadeva za boljši položaj upokojencev, tudi za višje pokojnine. S tem namenom so v koaliciji vložili dopolnilo, s katerim se bodo krivice iz preteklosti odpravile, je dejal.

Poleg izredne uskladitve je napovedana tudi redna uskladitev pokojnin, ki naj bi po oceni Zpiza znašala približno štiri odstotke, izvedli pa bi jo v februarju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen