Študija: Dunajski javni promet zagotavlja gospodarski zagon in delovna mesta

0

Dunajsko podjetje za javni prevoz Wiener Linien skrbi, da več kot dva milijona potnikov vsak dan varno in okolju prijazno s podzemno železnico, avtobusom ali tramvajem prispe na cilj. Prav tako ima izreden pomen za domačo gospodarstvo in trg dela, saj zagotavlja več kot deset tisoč stalnih zaposlitev, so potrdili v novi študiji Inštituta za gospodarske raziskave Economica.

Od leta 2016 do 2020 je podjetje Wiener Linien v širitev omrežja, nakup sodobnih vozil, modernizacijo infrastrukture in nove ponudbe mobilnosti investiralo več kot 1,7 milijarde evrov. Dodana vrednost teh investicij je samo na območju Avstrije dosegla 873 milijonov evrov.

»Z javnim prevozom pridobijo vsi. Od potnikov in ljudi, ki so zaposleni v podjetju za javni prevoz, pa do meščanov, ki jim javni prevoz zagotavlja višjo kakovost življenja,« je povedala direktorica Wiener Linien Alexandra Reinagl.

Vodja Inštituta za gospodarske raziskave Economica na APA Campusu Christian Helmenstein poudarja: »Podjetje Wiener Linien je bilo v času pandemije pomemben dejavnik pri stabilizaciji gospodarstva. Obratovanje se ni ustavilo in zato so ljudje lahko prišli na svoja delovna mesta. Ustvarjena bruto dodana vrednost v višini 921 milijonov evrov pa predstavlja približno vsak enaindevetdeseti evro, ki je bil v letu 2020 ustvarjen na Dunaju.«

Podjetje Wiener Linien je zaradi visoke dodane vrednosti in zagotavljanja na tisoče delovnih mest tudi pomemben vir davkov ter drugih dajatev v državni proračun. Skupaj znaša njegov fiskalni učinek okoli 293 milijonov evrov za leto 2020. To predstavlja več, kot znašajo celotni prihodki od turističnih taks. Dnevno javni promet torej generira 800.000 evrov davkov in dajatev, ki se stekajo v državno blagajno.

V največji okoljevarstveni projekt mesta Dunaj, gradnji linij U2 in U5, je podjetje skupaj vložilo šest milijard evrov. S to investicijo ne bodo prihranili zgolj 75.000 ton ogljičnih izpustov, saj bodo z deli za prvo gradbeno fazo na ravni avstrijske države dosegli bruto dodano vrednost več kot 1,1 milijarde evrov. Ob tem pa bodo ustvarili ali zagotovili delovna mesta za obdobje med 2018 in 2029.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen