[Pametni in odgovorni razumejo, Janković pač ne] V mestih praznične sejme že prilagodili novim ukrepom, premier Janša pa “najboljšemu županu” nastavil ogledalo!

4

V mestih po Sloveniji so izvedbo prazničnih sejmov večinoma prilagodili novim ukrepom, po katerih je od danes z izjemo pečenega kostanja prepovedano ponujanje hrane in pijače na stojnicah. Območje sejemskih prireditev mora biti ograjeno, organizatorji pa morajo ob vhodu preverjati pogoj PCT.

V Ljubljani bodo sledili vladnemu odloku in danes zaprli hišice z gostinsko ponudbo, hišice z darilnim programom pa bodo ogradili in uredili vstopno-izstopno točko, so za STA povedali v Turizmu Ljubljana.

Verjamejo sicer, da se je z vidika okužb z novim koronavirusom bolj varno družiti zunaj kot v notranjosti gostinskih lokalov, in jim je žal, da bolj jasnih navodil niso dobili že prej, so dodali v ljubljanskem javnem turističnem zavodu.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v video izjavi, ki jo je objavil na svoji strani na Facebooku, navedel primer lokala, ki nima notranje kuhinje in mora biti zaprt, čeprav je upošteval pogoj PCT, drugi, ki ima notranjo kuhinjo, pa lahko obratuje. “Kdor razume, pač razume. Jaz ne razumem, a če je ukaz takšen, ga bomo pač ubogali. Hišice bomo zaklenili in čakali na spremembo. Stvar, ki se sedaj dogaja, je res nerazumljiva,” je povedal.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob robu združitvenega kongresa strank SMC in GAS v Celju pozval k spoštovanju novih pravil: “Odlok je jasen. Vse, ki se ukvarjajo s kakršnokoli dejavnostjo, pozivam, da se odgovorno držijo navodil, ki so napisana v odlokih.” Kasneje je za POP TV dejal, da je ukrep zahteval “zdravstveni del vlade”. Ob tem je zanikal očitke, da je bila sprememba javnosti predstavljena prepozno.

“Ne moremo na eni strani prositi Italije, da nam pomaga z zdravniki in (medicinskimi) sestrami, na drugi pa gredo v svet posnetki neodgovornega odnosa vseh, ki se gibljejo po teh sejmih,” je povedal. Premier Janez Janša je danes na Twitterju objavil posnetke s sejma v Ljubljani in dopisal, da se ljubljanski župan “intenzivno trudi, da bi čim več ljudi zbolelo in da bi se šole, vrtci in trgovine čim prej zaprli”, ker “so po njegovo manj pomembni od ‘fešt’ po mestu”.

Počivalšek je na vprašanje, ali bo država financirala hrano in pijačo, ki naj bi jo morali gostinci zavreči, odgovoril, da “moramo najprej doseči to, da bomo ukrepe spoštovali, potem se bomo pogovarjali, kaj bomo s tem naredili”.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar je za POP TV dejal, da je za panogo, ki je utrpela takšno škodo, nedopustno sprejemanje odločitev z danes na jutri, saj da je bila situacija za december že predvidljiva. “Kdo bo pokril nastalo škodo, je naše vprašanje. Ali ponovno davkoplačevalci ali bo končno nekdo prevzel odgovornost za sprejete odločitve?” je vprašal.

Direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc je dopoldne za STA povedal, da nova pravila še preučujejo, “bomo pa zagotovo naredili tako, da bo vse v skladu z njimi”. Na Božični tržnici na Glavnem trgu tako ali tako nudijo le darilni program, za gostinske hišice na Trgu Leona Štuklja pa za zdaj še ni jasno, ali sodijo pod sejemsko dejavnost.

Iz mariborskega zavoda za turizem so sicer že v petek, še pred objavo nove vladne odločitve, sporočili, da prekinjajo priprave na postavitev montažnega drsališča na Trgu Leona Štuklja. “Razlog za odpoved je negotovost glede ukrepov na področju decembrskega dogajanja v mestnih jedrih,” so navedli.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bo spoštoval vladni odlok, so danes sporočili iz zavoda. Na območju božično-novoletne tržnice, ki je po njihovih navedbah z namenom preprečevanja zbiranja in srečevanja množic že od začetka razpršena po več ulicah mestnega središča, so pri hiškah s ponudbo zagotovili stebričke in označili vhod oz. izhod, s čimer so ločili območje tržnične prodaje in ulice.

Ker je z odlokom prepovedano izvajanje gostinske ponudbe na odprtih površinah, so z današnjim dnem gostinci zaprli vrata svojih hišk v sklopu Pravljičnega Celja, so sporočili iz zavoda.

V Novem mestu so zaradi odloka že prilagodili za nedeljo načrtovano odprtje predpraznične tržnice, ki bo predvidoma delovala do vključno silvestrovega. Odprli bodo 20 stojnic z darilnim programom, celotno sejemsko območje pa bodo ogradili, vhod na tržnico in izhod z nje bodo praznično okrasili, na vhodu pa bodo nadzorovali število obiskovalcev in izpolnjevanje PCT-pogojev. Gostinska ponudba pa zaradi odloka ne bo zaživela v šestih načrtovanih hiškah za strežbo hrane in pijače, so za STA povedali v Zavodu Novo mesto.

V Velenju so sejem novim pravilom prilagodili že v petek, je za STA danes povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. Tako je območje sejma ograjeno, preverjajo pogoj PCT, ponudbo hrane in pijače pa so prilagodili tako, da si lahko gostje hrano in pijačo odnesejo s sabo izven območja sejma.

V Velenju so med 21. in 30. decembrom načrtovali dogodek s koncerti in gostinsko ponudbo Čarobna promenada, ki pa ga bodo zaradi novih pogojev verjetno odpovedali, je še povedala Pokornyjeva.

V Novi Gorici bodo sejem, katerega odprtje je predvideno v drugi polovici decembra, ustrezno prilagodili trenutnim ukrepom, so STA povedali na novogoriški občini.

V Kopru so zaradi epidemiološke situacije že odpovedali Miklavžev sejem, glede izvedbe božičnega, ki so ga načrtovali na božični konec tedna, pa se bodo še odločili glede na takrat veljavne ukrepe, so za STA pojasnili v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Št. komentarjev: 4
 1. METULJ pravi

  Edino pravilno, g Janković župan Ljubljane. Upoštevajte trenutni odlok, to je edina prava pot v teh težkih časih!

 2. yan pravi

  Nje, kaj je tu tako težko razumeti, nje? Gostinci pa naj nič ne jamrajo, sploh ni hudega. Njihov največji problem je, da so včasih mlatili velike denarje, sedaj pač malo manj in so takoj najbolj ubogi.

 3. raft pravi

  Bravo Ljubljančani. Imate župana, ki je grši od strašila na mojemu polju. Temu grdemu škisu prostovoljno ni dala fukat tista farmaceutka.

  1. Micka Kovačeva pravi

   Le kako moraš biti ti lep, primitivec!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen