Primož Roglič s pomočjo ekipe ubranil prednost in še drugič osvojil Vuelto

0

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo v nedeljo v Madridu še drugič zapovrstjo osvojil dirko po Španiji. V današnji 17. etapi od Sequerosa do smučišča Covatilla je s pomočjo svoje ekipe varno ohranil rdečo majico s prednostjo 24 sekund pred Ekvadorcem Richardom Carapazom. V nedeljo sledi le še formalnost po madridskih ulicah.

Enaintridesetletni Kisovčan je v hladnem in sprva tudi deževnem vremenu, kar mu ne ustreza najbolj, v cilj prišel kot 10., Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) in Britanec Hugh Carthy (EF Pro Cycling) pa nista uspela pridobiti dovolj časa v primerjavi z zdaj že zmagovalcem Vuelte, čeprav sta končala pred slovenskim zvezdnikom.

Skupaj z močno ekipo je Roglič odbil vse napade tako Ekvadorca in Britanca, ki sta hitro ostala brez pomočnikov, ter se podpisal pod tretjo slovensko zmago na največjih večetapnih dirkah na svetu. Lani je že kot prvi Slovenec slavil na Vuelti, letos pa je dirko po Franciji dobil Tadej Pogačar, ki je 20. septembra slavil prav pred Rogličem.

Roglič bo v nedeljo slavil 12. zmago v letošnji sezoni, s prvim in drugim mestom na dveh velikih tritedenskih pentljah pa je potrdil sloves enega najboljših in vsestranskih kolesarjev na svetu.

Etapo je iz skupine ubežnikov sicer dobil Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ) pred Švicarjem Ginom Mäderjem (NTT Pro Cycling) in Ionom Izagirrejem (Astana).

Hitro je v etapi pobegnilo 34 kolesarjev, med katerimi nihče ni predstavljal nevarnosti v skupnem seštevku. Moštva favoritov pa so v ospredje taktično poslala svoje kolesarje, da bi v zaključku pomagali najboljšim. Nekaj, kar se je izkazalo za dobro v Rogličevih prizadevanjih za skupno zmago.

V glavnini je ritem v prvi polovici etape v dežju narekovalo moštvo Jumbo-Visme, prednost ubežnikov pa je narasla le do štirih minut. V drugem delu so v ospredje pripeljali kolesarji Movistarja za kapetana, Španca Enrica Masa, medtem ko sta moštvi Ineos Grenadiers in EF Pro Cycling hitro razpadla, s tem pa otežila delo Carapazu in Carthyju.

Jumbo-Visma je nadzorovala položaj na čelu skupine favoritov, ki so ostali skupaj tudi po 800 metrov dolgem strmem odseku po kockah pred zadnjim vzponom na Covatillo (11,7 kilometra, 7-odstotni naklon). Vsi so pričakovali napade na najbolj strmem delu klanca, a je bil ritem v ospredju premočan, veter v prsi pa je onemogočal napade.

Zasavec je imel v zaključku ob sebi zvestega pomočnika Seppa Kussa. Američan je Rogliču, ki je bil takrat videti zelo dobro, pomagal do zadnjih štirih kilometrov, ko sta napadla sprva Carthy in nato še Carapaz. Ekvadorec je nato tri kilometre pred koncem napadel še enkrat in se otresel vseh tekmecev.

Roglič, ki je nekoliko trpel, mu je v svojem ritmu sledil, a je Carapaz ves čas pridobival. Slovenski kolesar je nato dobil pomoč Lennarda Hofstedeja, ki je bil v begu, skupaj pa sta sprva omejila škodo po napadu lanskega zmagovalca Gira, ki je hitro prišel do 25 sekund naskoka.

V zaključku je Kisovčanu pobegnil tudi Carthy, a ni uspel priključiti Carapazu, ki je ciljno črto prečkal kot osmi. Za njim je 15 sekund kasneje predzadnjo etapo sklenil Carthy, Roglič pa je s stisnjeno pestjo zaključil vzpon na Covatillo kot deseti z zaostankom 21 sekund za Carapazom.

S tem je postal šele peti kolesar v zadnjih 30 letih, ki je poleg tritedenske dirke v eni sezoni dobil še eno od največjih petih klasik. Roglič je 4. oktobra slavil na dirki Liege – Bastogne – Liege in se pridružil Danilu Di Luci (2007), Damianu Cunegu (2004), Laurentu Jalabertu (1995) in Gianniju Bugnu (1990).

V Španiji je osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja Vuelte, s čimer je postal šele osmi kolesar, ki mu je uspelo dvakrat osvojiti naziv najboljšega v seštevku točk.

V nedeljo bo na sporedu le še formalnost za favorite in obračun sprinterjev v Madridu. Etapa se bo začela na hipodromu Zarzuela, končala pa s šestimi krogi po središču španske prestolnice (139,6 km).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen