Prve čestitke Bidnu tudi iz Slovenije, premier Janša spomnil na vložene pritožbe

1

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden prve čestitke prejema tudi iz Slovenije. Med drugim so mu čestitali predsednik Borut Pahor in obrambi minister Matej Tonin ter začasni zastopnik DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar. Čestitke je prejel tudi od opozicijskih LMŠ in SD. Premier Janez Janša pa je bil kritičen do razglasitve rezultatov in čestitk.

Za to, da je postal novoizvoljeni predsednik ZDA, je Bidnu čestital vodja NSi Tonin. “Zelo spoštujem vaše politične dosežke in verjamem, da boste trdo delali na ponovni izgradnji transatlantskih odnosov. Se že veselim obiska v Washingtonu in čimprejšnjega srečanja z vašo ekipo, da bi še naprej krepili odnose med Slovenijo in ZDA,” je zapisal na Twitterju.

Začasni zastopnik DeSUS Gantar pa je zapisal, da je izvolitev nekdanjega podpredsednika ZDA “dobra novica (…) tako za obvladovanje epidemije, demokratične procese, kot globalno politiko”.

Novoizvoljenemu predsedniku ZDA je čestital tudi vodja opozicijske LMŠ Marjan Šarec. “Verjamem, da bo Joe Biden vodil politiko spoštovanja, sodelovanja in ustvarjanja pogojev za reševanje nakopičenih problemov,” je zapisal.

V SD pa so v čestitki sporočili, da ima svet novo priložnost za spremembo.

Slovenski premier Janez Janša je medtem na Twitterju v komentarju ob razglasitvi rezultatov in čestitkah zapisal: “Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu osrednji mediji (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava pa to,” je dodal.

Janša je sicer že v sredo tvitnil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Trumpa. “Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,” je zapisal, republikancem pa čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

Janša je to sporočil kakšno uro po tistem, ko je Trump razglasil zmago na volitvah, pa čeprav je bilo takrat treba prešteti še več kot 30 milijonov glasov. Že pred volitvami je jasno podprl Trumpa in se zapletel v besedne dvoboje s predstavnikom Bidnove kampanje.

Ameriški mediji so danes 77-letnega demokrata razglasili za zmagovalca ameriških predsedniških volitev, na katerih je premagal dosedanjega predsednika. Glede na projekcije medijev je namreč Biden zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija, s čimer si je zagotovil še 20 elektorskih glasov. Osvojil jih je najmanj 273, za zmago pa jih je potreboval 270.

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Vas to kaj spominja na ” njegove ( Janševe) manevre” ?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen