Urad za demografijo s sedežem v Mariboru pravno ustanovljen, delovati bo začel po imenovanju ministra

0

Z današnjim dnem je tudi pravno ustanovljen urad vlade za demografijo s sedežem v Mariboru, a delovati bo začel po imenovanju ministra, ki ga bo vodil, saj bo ta izpeljal formalne postopke ob začetku. Roki za njegovo imenovanje niso določeni, so pojasnili na Ukomu. V DeSUS, ki bo po dogovoru predlagal kandidata, bodo počakali razplet glede vodstva stranke.

Odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo je vlada potrdila na seji 20. avgusta. Dan za tem je bil objavljen v uradnem listu, v njem pa je tudi določba, da odlok začne veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, torej danes.

Za vodenje urada je predviden minister brez resorja, ki tudi poskrbi za vse formalnosti, da urad začne delovati, so za STA pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom). Odlok med drugim predvideva, da minister v desetih dneh po svojem imenovanju sprejme akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v uradu in ga pošlje vladi v soglasje.

Kot so pojasnilu na Ukomu, so postopki imenovanja ministra brez resorja identični postopkom za imenovanje ministra in so določeni v poslovniku DZ in v zakonu o vladi. To pomeni, da predsednik vlade predlog za ministrskega kandidata pošlje v DZ, ki opravi zaslišanje kandidata na pristojnem delovnem telesu, po uspešno prestanem zaslišanju pa sledi glasovanje o kandidatu na seji DZ.

Ob tem so na Ukomu navedli, da v odloku niso določeni roki za imenovanje ministra brez resorja. Po koalicijskem dogovoru ta minister pripada v kvoto DeSUS. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je ob potrditvi odloka na vladi poudarila, da bodo z ustanovitvijo urada izpolnili več strateških zavez stranke DeSUS in koalicije ter enega pomembnejših koalicijskih dogovorov. Takrat je pojasnila tudi, da bodo v stranki takoj začeli kadrovske postopke, zbrali predloge imen in v čim krajšem času opravili izbor.

A ta teden je Pivčeva dejala, da bodo vse potrebne postopke sprožili po sredini seji sveta stranke. Tudi poslanci si želijo postopek izbire kandidata izpeljati po tej seji, na kateri pričakujejo razplet glede vodstva stranke. Na seji bodo namreč po prejšnji teden izglasovani nezaupnici obravnavali še predlog razrešitve Pivčeve, ki na poziv poslancev ni odstopila. K odstopu so jo pozvali zaradi številnih očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi.

Poslanska skupina tako sodelovanja s Pivčevo, ki sicer meni, da je svet nima pristojnosti razrešiti, v prihodnje ne vidi več in je po besedah njenega vodje Franca Jurše pri tem enotna. Ob tem je opozoril, da poslanci ne bodo podprli kandidata, če ime ne bo usklajeno z njimi. Pojasnil je tudi, da se v poslanski skupini intenzivno pripravljajo na začetek delovanja urada in da bo poslanska skupina imela kandidata za ministra.

V javnosti se je sicer kot možen kandidat omenjal strankin podpredsednik Anton Balažek, a ker naj bi bil to predlog Pivčeve, je težko verjeti, da bi dobil podporo v poslanskih vrstah. Jurša je denimo že omenil, da nihče od podpredsednikov ne bi dobil njegovega glasu za začasno vodenje stranke do kongresa v primeru razrešitve Pivčeve.

Na imenovanje ministra in s tem začetek delovanja urada bo treba tako še počakati. Bo pa sedež urada za demografijo v Mariboru, s čimer po besedah Pivčeve na nek način decentralizirajo delo pomembnih državnih institucij, hkrati pa Mariboru dajejo boljši strateški položaj pri njegovem nadaljnjem razvoju. Ob potrjevanju odloka pred dvema tednoma še ni bilo znano, kje bodo prostori urada. Na Ukomu pa so v petek na vprašanje, ali so že dogovorjeni in urejeni prostori, v katerih bo urad deloval, odgovorili le, da bo sedež urada skladno s koalicijsko pogodbo v Mariboru.

Odlok sicer predvideva tudi, da se v uradu za pomoč ministru pri opravljanju funkcije imenuje državni sekretar in da se sredstva za delovanje urada do uveljavitve rebalansa proračuna za letos zagotovijo v finančnem načrtu ministrstva za finance. Tako je po pojasnilih Ukoma za delovanje urada do konca letošnjega leta v proračunu zagotovljenih 450.000 evrov, v prihodnjem letu pa 975.000 evrov.

Med nalogami urada bodo spremljanje in analiziranje demografskega gibanja na nacionalni ravni in v posameznih regijah, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako se bo urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih. Obenem bo spremljal tudi demografsko politiko drugih držav in predlagal vladi posnemanje dobrih praks za izboljšanje demografske slike v Sloveniji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen