Na posvetu o predsedovanju EU diplomacija na Brdu tudi s francoskim ministrom

0

Slovenski diplomati bodo danes na Brdu pri Kranju nadaljevali 24. posvet. Uvodoma jih čaka razprava o slovenskem predsedovanju Svetu EU in prihodnosti povezave, pridružil pa se jim bo tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Vodje slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev pa bo nagovoril tudi premier Janez Janša.

Posvet diplomatov poteka za zaprtimi vrati. Za medije bo odprt le uvod v panelno razpravo o slovenskem predsedovanju Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, ko bosta diplomate nagovorila zunanja ministra Anže Logar in Jean-Yves Le Drian, ter kasneje še nagovor premierja Janše. Logar in Le Drian bosta imela tudi novinarsko konferenco.

Prvi dan je minil v znamenju Logarjevih napovedi o bolj ambiciozni slovenski zunanji politiki. Napovedal je tudi osvežitev temeljnih strateških zunanjepolitičnih dokumentov.

Kot temeljni okvir slovenskega zunanjepolitičnega delovanja je sicer opredelil EU in Nato, kjer želi Slovenija biti odgovorna članica in ne le zgolj nema opazovalka. Slovenija se znova vrača na diplomatski zemljevid, je dejal.

Diplomate je nagovoril tudi predsednik Borut Pahor, ki pa je izrazil zaskrbljenost, da bi se znotraj EU začele delitve med vzhodom in zahodom. “Kjer je nekoč visela železna zavesa, utegne viseti neka žametna zavesa. Mislim, da je v našem interesu, da se to ne zgodi,” je dejal predsednik. Hkrati pa je spomnil, da je Slovenija v svoje strateške zunanjepolitične dokumente zapisala, da želi biti v jedru evropskega povezovanja in da podpira poglobljeno in razširjeno EU.

Se pa tudi Pahor veseli obiska francoskega zunanjega ministra in pričakuje, kaj bo povedal glede francoskih pogledov na izhod EU iz zastoja in krize.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen