Migranti na grško-turški meji znova nasilni, policija brani mejo

0

Na grško-turški meji so se danes znova spopadli migranti in grški policisti. Grški policisti so uporabili solzivec, migranti pa so nanje metali kamenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po krajšem spopadu se je v bližini mejnega prehoda Pazarkule na grški strani meje zbralo več sto migrantom, ki so vzklikali “svoboda”, “mir” in “odprite vrata”. Nekateri so nad bodečo mejno žico držali transparente z napisom “Želimo živeti v miru”.

Grške oblasti so turške obtožile, da so na grško stran meje izstrelile solzivec in dimne bombe. “Zjutraj je prišlo do usklajenih napadov,” je dejal predstavnik grške policije, poroča AFP.

Po navedbah Aten turške oblasti beguncem in migrantom razdeljujejo tudi orodje za rezanje žičnate ograje, ki jim preprečujejo prehod na grško stran meje.

Potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan migrantom odprl mejo proti Evropi, se jih je več tisoč odpravilo proti Grčiji, kar je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila begunska kriza iz leta 2015. V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje.

Do spopadov je prišlo dan po dogovoru o premirju na severozahodu Sirije, ki sta ga dosegli Turčija in Rusija. Posledica večmesečne ofenzive v pokrajini Idlib, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, je nov ogromen val beguncev, ki se je usmeril proti severu. Turčija, ki že gosti približno štiri milijone beguncev, poudarja, da premirje ni spremenilo potrebe po večji pomoči pri reševanju humanitarne krize, ki jo je sprožil sirski konflikt. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen