Dvakratna skrb za Štajerce: Pri okuženem 32-letniku gre za zaposlenega v UKC Maribor

0

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so v četrtek popoldne zabeležili pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, so danes potrdili v tem zavodu. Bolnik je v bolnišnici v izolaciji, so navedli.

Drugih informacij zaenkrat ne dajejo. Več bo znanega po novinarski konferenci v UKC Maribor ob 14. uri.

Po poročanju časnika Večer je sprejem prvega primera novega koronavirusa v Mariboru potekal po protokolu. Po njihovih informacijah je 32 let star moški prišel na mariborsko vstopno točko kmalu zatem, ko so jo odprli. Za razliko od prvega primera okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji naj bi okuženi v Mariboru spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa so ga sprejeli v bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji.

Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Mestne občine Maribor, sosednjih občin in občin z območja Lenarta, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža je začela delovati v četrtek ob 17.30. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercator centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu pri pacientu.

V mariborskem zdravstvenem domu so danes ponovno pozvali občane in občanke, naj ob vsakršnem sumu najprej pokličejo osebnega zdravnika. “Občani, ki pri sebi opazijo znake bolezni, kot so povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje), naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila, in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove,” so poudarili.

“V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika prosimo pokličite telefonsko številko 02/22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na telefonski številki 02/333 18 09,” so dodali.

V UKC Maribor so že od pojava novega koronavirusa v sosednjih državah pred dvema tednoma prepovedani obiski na vseh oddelkih. Še vedno je tudi prepovedano parkiranje znotraj bolnišničnega kompleksa. Že prej so zatrjevali, da so na morebiten izbruh novega koronavirusa pripravljeni.

Poleg omenjenega 32-letnika so v Sloveniji po do sedaj znanih podatkih okuženi še trije moški, ki so potovali po Maroku in so se vrnili v Slovenijo prek Italije, ter še moški in ženska, ki sta potovala po Italiji.

Epidemiologi bodo poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen