Koronavirus potiska borzne indekse navzdol

0

Epidemija novega koronavirusa tudi danes potiska navzdol tečaje vrednostnih papirjev na pomembnejših borzah v Evropi. Občuten četrtkov padec indeksov na Wall Streetu daje vlagateljem jasno vedeti, da vrhunec krize, predvsem pa posledice koronavirusa na gospodarstvo, še zdaleč niso dosegli vrhunca.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 2,37 odstotka in se giblje okoli 3284 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 1,77 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 2,35 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 2,26-odstoten padec.

Tečaj evra se po torkovem znižanju obrestnih mer v ZDA še naprej zvišuje. Ponoči se je povzpel na najvišjo raven v zadnjih sedmih mesecih – za en evro je bilo treba odšteti 1,1249 dolarja. Nazadnje je bila skupna evropska valuta tako draga avgusta 2019. Danes zjutraj se je z evrom na borzi v Frankfurtu trgovalo po tečaju 1,1225 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji po četrtkovi okrepitvi danes strmo znižali. Vlagatelji povprašujejo po varnih naložbah, za katere veljajo zlato, obveznice ter na deviznem trgu predvsem švicarski frank in japonski jen, so povedali analitiki.

Borza v Tokiu je zabeležila 2,72-odstoten padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 2,23 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,21 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 1,68 odstotka, v Južni Koreji za 2,16 odstotka in v Avstraliji za 2,86 odstotka. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen