Člana strokovne skupine: Prvi paket ukrepov za predah do junija, a potem sledi nov dan, ki ne bo najlažji

0

Paket ukrepov za boj proti koronavirusu, ki je v DZ, je namenjen temu, da ljudje ostanejo povezani, tako medčloveško kot v podjetjih, in se pripravijo na obdobje od junija naprej, pravita člana strokovne skupine za pripravo ukrepov Marko Jaklič in Žiga Turk. Kdaj bo krize konec, ni mogoče napovedati, bo pa prinesla velike spremembe, se strinjata.

“Ta paket je sfokusiran na to, da gre za čim hitrejšo pomoč vsem za mesece do junija … Gre za kratkoročno reševanje človeškega dostojanstva, osnovne likvidnosti, kupovanje predaha, da se pripravimo na obdobje od junija naprej. To obdobje je še zelo negotovo tako glede razvoja epidemije kot ekonomskega razvoja,” je v današnji spletni konferenci ljubljanske ekonomske fakultete dejal profesor na tej fakulteti Jaklič.

“Ustvarili smo neko podlago za to, da razumemo, da smo vsi v težavah in da moramo ostati skupaj,” je dodal profesor na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo Turk.

Nespametno bi bilo, da bi katerikoli delodajalec sedaj odpuščal in še podžigal negotovost, meni Jaklič. “Junija bo nov dan. In ta nov dan ne bo najlažji,” je opozoril in dodal, da bo treba ukrepe sprejemati dolgoročneje, bo pa to v veliki meri odvisno od dogovora na ravni EU.

Jaklič poudarja pomen skupnega, usklajenega ukrepanja, česar pa pri ravnanjih posameznih držav EU trenutno ni opaziti. Razume velike razpone v napovedih, kakšen bo vpliv na gospodarstvo, saj je veliko negotovosti. Meni, da so pričakovanja podjetij trenutno preveč optimistična in da bo sledila globoka recesija. Pričakuje tudi, da bo treba povpraševanja spodbuditi z državnimi investicijami, a ne le z infrastrukturnimi projekti, ampak tudi z bolj “mehkimi” v smislu investicij v nov tip trga dela in odnose.

Tudi podjetja bodo morala za večjo odpornost krepiti medčloveško povezanost tako navznoter v podjetjih kot navzven do dobaviteljev in kupcev. Jaklič tako meni, da bo kriza pokazala, katerim področjem se je v preteklem obdobju posvečalo premalo pozornosti.

Turku pa se zdi pomembneje zagotoviti večjo odzivnost družbe kot takšne. “Vprašanje je, ali je priprava na prejšnjo vojno najboljša taktika,” je dejal in izpostavil je, da moramo kot družba najti rešitve, da se bomo znali hitro prilagoditi novim okoliščinam. “Tisti, ki so se sposobni hitro prilagajati na nepredvidljivo, so boljši … Če se kot država ne bomo znali hitro odzivati, nam še tako dobri načrti ne bodo pomagali,” je ocenil.

Turk pričakuje, da se bo s to epidemijo spremenilo veliko področij, med njimi vzorci zaposlitev in dela na daljavo, uporaba digitalnih rešitev. “Nekaj novega bo, ne bomo se vrnili v stare vzorce,” meni.

Spremenilo se bo to, kaj je ljudem pomembno, čemu želijo namenjati čas, dodaja, lahko tudi da se bodo ponovila “nora dvajseta” leta prejšnjega stoletja, “ko je bila do padca borze ena velika zabava”. Turk tudi pričakuje, da se bo panoga turizma in letalskih potovanj pobirala dolgo, saj bodo imeli ljudje, dokler ne bo medicinske rešitve za virus (cepivo ali zdravilo), zadržek do tega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen