Novi koronavirus se širi tudi po afriških državah, umrlo že najmanj 170 ljudi

0

V Afriki so doslej zabeležili več kot 5300 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo najmanj 170 ljudi. O prvih smrtnih primerih danes poročajo iz Tanzanije in Mavretanije. V Sierra Leone so potrdili prvi primer okužbe. Več deset držav afriške celine je uvedlo stroge ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

V številnih državah te ukrepe spremlja nasilje varnostnih sil, ki nadzorujejo upoštevanje ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Keniji so tako danes uvedli preiskavo o ponedeljkovi smrti 13-letnika na balkonu v prestolnici Nairobi. Umrl je zaradi zablodelega izstrelka, ko je eden od policistov zvečer streljal v zrak, da bi se ob uvedbi policijske ure množica napotila na svoje domove.

Nigerija, kjer so doslej potrdili 135 primerov okužb in dve smrtni žrtvi, je v ponedeljek zvečer uvedla enega od najambicioznejših načrtov socialne distance na celini. Lagos, največje mesto v državi in gospodarsko središče, ki velja tudi za največje afriško mesto, je danes po navedbah AFP opustelo. V sicer kaotičnem velemestu z 20 milijoni prebivalci so bile danes ulice in tržnice prazne, podjetja pa zaprta.

V Mavretaniji je kot prva žrtev covida-19 umrla 48-letna ženska z dvojnim državljanstvom Mavretanije in Francije. Ženska je bila skupaj s še 16 francoskimi državljani v obvezni karanteni, ko je v državo prišla sredi marca z enim od zadnjim letal iz tujine, preden so v državi prepovedali prihode v okviru mednarodnega letalskega prometa.

V Tanzaniji je umrl 49-letnik, ki je imel že prej težave z zdravjem, ostalih podrobnosti pa niso sporočili.

V Sierra Leone so potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom. Gre za 37-letnega moškega, ki se je sredi marca vrnil iz Francije. Država je doslej sodila med redke afriške države brez primera okužbe, čeprav so o številnih primerih že poročali iz sosednje Gvineje in Liberije.

Doslej okužbe z novim koronavirusom niso potrdili le v šestih od 54 afriških državah; Južnem Sudanu, Burundiju, Sao Tome in Principe, Malaviju, Lesotu in Komorih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen