Na hrvaških predsedniških volitvah po rezultatih vzporednih volitev kaže na zmago Zorana Milanovića

0

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in voditelj SDP Zoran Milanović je zmagovalec hrvaških predsedniških volitev, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki so jih po zaprtju volišč objavile hrvaške televizije. Milanović je v današnjem drugem krogu prejel 53,25 odstotka glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 46,75 odstotka, kažejo zbrani podatki.

Izidi vzporednih anket so sprožili navdušenje med Milanovićevi privrženci, ki spremljajo izide volitev v zagrebški Tvornici kulture. V zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza, v katerem so zbrani simpatizerji dosedanje predsednice Grabar-Kitarovićeve, pa je po objavi vzporednih izidov vladal molk.

V Milanovićevem volilnem štabu so izrazili zadovoljstvo z izidi vzporednih volite, a opozarjajo, da je treba počakati uradne rezultate. Pričakujejo pa, da bo Milanović novi hrvaški predsednik.

Kandidat socialdemokratov in še 12 političnih strank Milanović se je na svoji Facebook strani na kratko zahvalil vsem, ki so ga podpirali, odkar je pred pol leta napovedal predsedniško kandidaturo.

Predsednik hrvaškega parlamenta in generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković je za komercialno RTL televizijo medtem priznal, da vzporedne raziskave ne kažejo v prid njegovemu taboru. “Razlika je večja, kot je realno možno doseči”, je povedal Jandroković.

Vzporedne volitve so v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev 22. decembra kazale triodstotno prednost Milanovića pred Grabar-Kitarovićevo, kar so potrdili tudi končni izidi. Tudi današnje vzporedne volitve je opravila agencija Ipsos na vzorcu 10.000 volivcev ob 1,3-odstotni statistični napaki.

Rezultati vzporednih volitev sicer še ne vključujejo glasov hrvaških državljanov, ki volijo v drugih državah. Na Hrvaškem ocenjujejo, da lahko volivci iz diaspore prispevajo med 2,5 in tremi odstotki glasov.

Današnjega drugega kroga hrvaških predsedniških volitev se je do 16.30 udeležilo 43,52 odstotka volivcev, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot v prvem krogu predsedniških volitev, je objavila državna volilna komisija.

Največ volivcev do 16.30 ure je bilo v Karlovški županiji, skoraj polovica vseh volilnih upravičencev, najmanj pa v Vukovarsko-sremski županiji, v katerih niso dosegli niti 37-odstotne udeležbe. Med sedeži županij se najvišja volilna udeležba kaže v mestih Krapina in Karlovec, v katerih je volila več kot polovica državljanov z volilno pravico. Na drugi strani so volivci najmanj interesa za današnje volitve kazali v Vukovarju, v katerem se jih ni odzvalo niti 37 odstotkov, so še objavili.

Tudi v večini ostalih štirih županij v Slavoniji je bila manjša udeležba kot 22. decembra. Na Hrvaškem ocenjujejo, da so doma ostali večinoma volivci neodvisnega kandidata Miroslava Škora, ki je bil tretji v prvem volilnem krogu.

V državni volilni komisiji so danes potrdili, da so prejeli približno enako število prijav domnevnih kršitev volilnega molka in kaljenja javnega reda in miru na voliščih kot v prvem krogu decembra. V Osijeku je na enem od volišč posredovala policija.

V primeru incidenta v Zagreb, ko je neki moški srednjih let verbalno napadel kandidata SDP Zorana Milanovića, prijave ni bilo. Manjši incident z Milanovićem se je pripetil pred voliščem, na katerem je nekdanji hrvaški premier oddal svoj glas. Pristojne službe pa so blokirale telefonsko številko, s katere je neznana oseba pošiljala sporočila SMS proti Milanoviću ter v zameno za glasove dosedanji predsednici ponujala brezplačno potovanje in vrednostne bone za trgovino.

Prve delne rezultate bo volilna komisija začela objavljati na svoji spletni strani ob 20. uri. Pričakovati je, da bodo najpozneje do 22. ure že znani tudi začasni izidi drugega kroga sedmih hrvaških predsedniških volitev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen