Iran po smrti generala napovedal nadaljnji umik iz jedrskega sporazuma

0

Iran je v luči zadnjih napetosti v odnosih z ZDA danes napovedal nadaljnji umik iz mednarodnega jedrskega sporazuma. Oblasti v Teheranu so sporočile, da bodo še danes dokončale peti korak v okviru večstopenjskega načrta, v skladu s katerim se namerava Iran umakniti iz delov jedrskega sporazuma, potem ko so to pred časom že storile ZDA.

Danes zvečer bomo imeli pomembno srečanje in odločali bomo o peti fazi v okviru večstopenjskega načrta odstopanja od sporazuma, je po poročanju iranske tiskovne agencije Isna dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Teheranu Abas Musavi.

Do napovedi Irana prihaja dva dni po smrti pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija, ki je bil ubit v petek zjutraj v napadu ameriškega drona na mednarodnem letališču v iraški prestolnici Bagdad. Iran je po likvidaciji Solejmanija, ki je vodil elitne enote iranske revolucionarne garde al Kuds, zagrozil s povračilnimi ukrepi.

“V svetu politike vse stvari vplivajo druga na drugo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije APF še dejal Musavi. Ob tem ni podrobneje razkril, kaj točno bo naslednji korak, niti kdaj bo objavljen.

Poznavalci razmer v Teheranu ne izključujejo možnosti, da bodo iranske oblasti sprejele odločitev o nadaljnjem bogatenju urana na 20 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodni jedrski sporazum med Iranom in petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN ter Nemčijo je bil sklenjen leta 2015. ZDA so nato pod predsednikom Donaldom Trumpom maja 2018 enostransko odstopile od sporazuma, katerega cilj je bil omejiti iranski jedrski program, in proti Iranu znova uvedle sankcije.

Iran se je v odgovor na ravnanje ZDA prav tako začel postopoma umikati iz sporazuma. Maja lani je razkril načrt, po katerem ne bo več spoštoval določenih obveznosti iz sporazuma. Med drugim je začel znova kopičiti zaloge urana, prekoračil pa je tudi dovoljeno zalogo težke vode za jedrske reaktorje.

Evropske podpisnice sporazuma Francija, Velika Britanija in Nemčija ter Rusija in Kitajska si sporazum medtem še prizadevajo rešiti. Francija je v soboto skupaj z Nemčijo Iran pozvala, naj spoštuje mednarodni sporazum in se vzdrži novih kršitev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen