V Teheranu velike množice na žalnih slovesnostih za režimskega generala Solejmanija

0

Na žalnih slovesnostih v spomin na v petek ubitega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija, se je danes v Teheranu zbralo več sto tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred krsto s posmrtnimi ostanki likvidiranega generala je že molil tudi iranski vrhovni poglavar ajatola Ali Hamenej.

V Teheranu danes potekajo glavne slovesnosti v spomin na generala Solejmanija, ki je bil ubit v petek zjutraj v ameriškem letalskem napadu v Bagdadu. Slovesnost v Teheranu bi morala biti že v nedeljo, a so jo zaradi velikega interesa ljudi preložili na danes.

Današnje slovesnosti so se začele z molitvijo ob krsti, ki so jo postavili na univerzi v Teheranu. Molitev se je udeležilo na tisoče ljudi. Slovesnost prenašajo praktično vse iranske televizije, še poroča dpa.

Po koncu teh molitev bodo Solejmanijeve posmrtne ostanke prepeljali na trg Asadi na zahodu Teherana. Vzdolž te okoli tri kilometre dolge poti je že zbrana številčna množica več sto tisoč ljudi, ki se želijo posloviti od ubitega generala.

Zatem bodo Solemanija prepeljali v šiitsko mesto Kom južno od Teherana, kjer prav tako načrtujejo posebno slovesnost. Sam pogreb Solejmanija naj bi bil nato v torek v njegovem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.

Spominske slovesnosti za ubitim generalom so potekale že v nedeljo. Po poročanju iranskih medijev se je v Ahvasu na jugozahodu države in svetem mestu Mašhad na severu Irana zbralo več sto tisoč ljudi. Posnetki iz obeh mest kažejo nepregledne množice in kilometrske kolone. Zlasti v Mašadu je bil pritisk množice tako velik, da so komaj izvedli prevoz Solejmanijeve krste v Teheran. Zato so morali v Teheranu tudi preložiti slovesnosti na danes, še poroča dpa. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen