Širša in strokovna javnost se bo opredelila do protikorupcijske novele

0

Odbor za pravosodje v DZ danes organizira javno predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Na predstavitev mnenj o noveli, ki bi po prepričanju ministrstva za pravosodje KPK omogočila učinkovitejše delo, pričakujejo tako predstavnike številnih državnih institucij kot tudi nevladnih organizacij.

Javno predstavitev mnenj so predlagali v SDS. Poslanka SDS Eva Irgl je na seji odbora v začetku oktobra izpostavila pomisleke glede sestave kandidacijske komisije, ki bi obravnavala prijave za funkcionarska mesta v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). V SDS so vložili tudi dopolnilo k noveli, s katero bi v kandidacijsko komisijo dodali tudi predstavnika državnega zbora.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je spomnila, da je zakon o integriteti in preprečevanje korupcije star že skoraj deset let, da so leta 2014 odstopili takratni predsednik KPK in njegova namestnika, “češ da so brezzobi tiger”. “Z našim predlogom novele bi komisiji dali zobe,” je danes poudarila ministrica. Na kritiko zakonodajno-pravne službe DZ, da je protikorupcijska novela nesistemska, pa je opozorila, da je zakon tak že sedaj.

Vlada je predlog novele potrdila že zgodaj poleti. Med novostmi so konkretnejša opredelitev za funkcionarsko mesto v KPK, spremembe v postopku imenovanja funkcionarjev komisije ter jasneje določene pravice in obveznosti sodelujočih v postopkih. Predlog širi tako krog zavezancev glede prepovedi nasprotja interesov kot tudi krog zavezancev za prijavo premoženjskega stanja.

Med vabljenimi na današnjo javno predstavitev so poleg poslank in poslancev tudi predstavniki KPK, različnih ministrstev, sodstva, tožilstva, občinskih združenj, policije, informacijskega pooblaščenca pa tudi številne nevladne organizacije in pravni strokovnjaki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen