Mag. Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, o nevarnem posegu na območju vodonosnika Kleče: “To je podobno, kot če bi kanalizacijo peljali prek Vrbanskega platoja v Mariboru. To je nedopustno!”

6

V trenutku, ko so zahrumeli delovni stroji, je jasno, da je čista pitna voda in pravica do zasebne lastnine zaradi nedopustnega posega ljubljanskega župana Zorana Jankovića na območju vodonosnika Kleče ogrožena.

V poslanski skupini SDS zato zahtevajo izredno sejo Državnega zbora.

Spomnimo: Mestna občina Ljubljana (MOL) nad vodovarstvenim zajetjem Kleče gradi kanalizacijski vod do centralne čistilne naprave. Po mnenju civilnih iniciativ in nevladne okoljske organizacije Alpe Adria Green (AAG) se projekt realizira na osnovi neprimernega prostorskega akta za vodovarstveno območje od Broda do Ježice, ob tem pa se posega v lastniške pravice lastnikov zemljišč, ki mejijo na predvideno traso kanalizacijskega voda.

Najmanj enako pereča pa je možnost kontaminacije samega vodonosnika. AAG, ki je v izboru najbolj neekološke osebnosti leta na vrh črne liste za leto 2018 uvrstila Mestno občino Ljubljana (MOL), je pred časom pripravila precej obširno analizo, v kateri med drugim piše: »Grožnja onesnaževanja vodonosnika iz kanala C0 je objektivno prisotna. Poškodbe kanala C0 in iztekanje nevarnih odpadnih voda v vodonosnik bi oslabilo njegovo funkcijo prečiščevanja vode iz reke Save. Ljubljana bi lahko izgubila ta nenadomestljivi vodni vir in ostala brez pitne vode.« Ob tem se moramo zavedati, da vodonosnik zagotavlja več kot 300.000 prebivalcem Ljubljane 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi, zato je eksistencialnega pomena za to regijo.

Sedaj so se zaradi tega nevarnega posega na območju vodonosnika Kleče začeli oglašati tudi največji slovenski strokovnjaki za javno vodooskrbo, kot je denimo dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda, mag. Danilo Burnač.

Burnač je posebej za Politikis.si povedal: “Razumno vodstvo občin z odloki zaščiti vodovarstveno območje kot trajno nepozidljivo in brez vseh vrst komunalne infrastrukture, ki bi lahko vplivala na samo kvaliteto vode in s tem same oskrbe. Zadeva s kanalizacijskim vodom nad vodovarstvenim zajetjem Kleče; to je podobno, kot če bi kanalizacijo peljali prek Vrbanskega platoja v Mariboru. To je nedopustno. Spoji kanalizacijskih vodov lahko seveda začnejo popuščati in to se pod zemljo ne vidi. Fekalne vode so mikrobiološko najbolj nevarne za zdravje ljudi, še posebej za zdravje otrok in ljudi, ki že imajo kakšne zdravstvene težave.”

A očitno je Jankoviću za zdravje Slovencev in občanov Ljubljane malo mar…

Št. komentarjev: 6
 1. mirror pravi

  Kaj mi pa morete, če ste pa sami boječi hlapci! Kredit najamem, pa mi ne pride na kraj pameti da ga vrnem!
  Z.J.

 2. Viktor pravi

  Ima VSA pooblastila, je nedotakljiv, zaščiten kot…,

 3. Viktor pravi

  Ima vsa pooblastila, je nedotakljiv

 4. Samo pravi

  Bravo G. Burnač! Tako se govori, upam, da naleti tudi na mafijankovičeva ušesa!

 5. arjuna pravi

  To je možno samo v Ljubljani, ki ji šerifuje saraorčan, ki se mu žvižga za zdravje Slovencev!

 6. Janez Kepic-Kern pravi

  SLS, SDS, NSI ITD.
  NAJ
  URADNO – UREDIJO PREKLIC – ZAČETKA – TEH – DEL.
  Ljudje,
  zlasti prebivalci Ježice in Črnuč – naj pa organizirajo
  – protest.
  Tole je že čisto – neresno. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen