V izolski bolnišnici kljub fluktuaciji zdravstvenega osebja brez omejitev sprejema bolnikov

0

V Splošni bolnišnici Izola se že dlje časa ukvarjajo z izzivi zagotavljanja strokovnih kadrov zdravstvene nege, predvsem zaradi fluktuacije delavcev in novo pridobljenih programov dela. Letos do konca septembra so tako skupaj s pripravniki zabeležili 35 prihodov in 52 odhodov zaposlenih, kljub temu pa sprejema bolnikov niso omejili.

V izolski bolnišnici je od zdravstvenega osebja trenutno zaposlenih deset bolničarjev negovalcev, 151 tehnikov zdravstvene nege ter 199 diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih babic.

Kot so v bolnišnici pojasnili za STA, so razpisi delovnih mest na področju zdravstvene nege stalno odprti, a bolnišnica zaradi števila kadra na področju zdravstvene nege sprejema bolnikov ni omejila.

Po njihovih besedah se trend fluktuacije sicer spreminja. V letošnjem letu so do 30. septembra skupaj s pripravniki zabeležili 35 prihodov in 52 odhodov. Za primerjavo je bilo v celem letu 2018 59 prihodov in 68 odhodov, v letu 2017 pa 63 prihodov in 56 odhodov zaposlenih v zdravstveni negi.

Po oceni direktorja izolske bolnišnice Radivoja Nardina so k pomanjkanju kadra na področju zdravstvene nege na slovenskem trgu dela prispevali zahtevni pogoji dela zdravstvene nege, ki niso v plači zaposlenih dovolj ovrednoteni. “Po drugi strani je prisotna večja potreba po kadru zaradi povečanja programov dela zdravstvenih zavodov, vključno z zdravstvenimi zavodi na primarni ravni,” je dodal.

Sicer pa so k načrtovanju sprememb kompetenc srednjih in diplomiranih medicinskih sester pristopili že pred uveljavitvijo prenovljenih poklicnih kompetenc in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege. Kot so navedli, so k napovedanim spremembam kompetenc pristopili procesno, se nanje pravočasno pripravili in jih izvedli tudi s pomočjo delavnic, svetovanja in pogovorov ter individualnih pristopov.

S prerazporeditvijo srednjih medicinskih sester v diplomirane medicinske sestre se je razmerje zaposlenih v zdravstveni negi v izolski bolnišnici tako ciljno približalo zahtevam poklicnih kompetenc na tem področju. V izolski bolnišnici ocenjujejo, da tako zagotavljajo kakovostno in varno zdravstveno nego tudi po uveljavitvi prenovljenih kompetenc, s katerimi je zagotovljen kontinuiran celostni pristop obravnave pacienta. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen