Salvini o zapečatenju meje s Slovenijo: Kopensko mejo želimo nadzirati z vsemi razpoložljivimi sredstvi

0

Nadzorujemo meje na morju, z vsemi razpoložljivimi sredstvi pa želimo nadzirati tudi tiste na kopnem, je danes v Trstu ob podpisu pogodbe z Madžari o vlaganjih v tržaško pristanišče, dejal italijanski notranji minister Matteo Salvini. V mestu sicer ob obisku ministra in vodje skrajno desne Lige že potekajo protesti.

Preko Twitterja pa je Salvini sporočil, da je cilj obiska v Trstu “več ljudi in več sredstev, da zapečatimo mejo s Slovenijo ter dokončno ustavimo prihod nezakonitih migrantov“.

“Odprava schengna in zavarovanje meje sta zadnji možnosti,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v Trstu dejal Salvini. Izjavil je, da zaupa v nadzor, ki ga izvajajo slovenska, hrvaška in bosanska policija na balkanski poti, a ker so meje svete in nedotakljive, razmišljajo o različnih možnostih, če nadzor ne bi bil dovolj.

“Skupne patrulje Italije, Slovenije in Hrvaške so nekaj, kar vzpostavljamo, in videli bomo, kakšni bodo rezultati,” je dejal.

Povedal je, da se je o tem po telefonu pogovarjal s slovenskim in hrvaškim kolegom Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem. “Želimo, da pristanišča, letališča in meje ostanejo odprti za izmenjavo tistega, kar nas bogati, ne pa težav,” je dejal.

Salvini se danes mudi v Trstu, kjer se je med drugim sestal s predsednikom Furlanije-Julijske krajine Massimilianom Fedrigo, prav tako članom Lige. Ena od tem njunih pogovorov so ukrepi za zajezitev nezakonitih prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo.

Z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom pa sta na sedežu dežele FJK prisostvovala podpisu dogovora o madžarskih investicijah v tržaško pristanišče. Nato bo na prefekturi Salvini spremljal še podpis protokolov o zakonitosti naložb in o prisilnem vračanju migrantov.

Ne bo pa se srečal s predstavniki slovenske manjšine, ki so sicer zaprosili za srečanje z njim. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen