Iranski ajatola grozi z morjem krvi, v Evropi svarila pred novo begunsko krizo

2

Eden od vplivnih iranskih ajatol Mohamed Ali Movahedi Kermani je zagrozil ZDA, da bo Iran ob morebitnem vojaškem napadu Perzijski zaliv spremenil v morje krvi. Predsednik ZDA Donald Trump je v Washingtonu med drugim dejal, da mora biti Iran zelo, zelo pazljiv. V Evropi že narašča zaskrbljenost zaradi morebitne nove begunske krize.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v primeru zaostritve spora med Iranom in ZDA že posvaril pred novo begunsko krizo.

“Če se bodo razmere med Washingtonom in Teheranom zaostrovale, obstaja nevarnost, da bo tri milijone Afganistancev, ki živijo v Iranu, državo zapustilo. Večina med njimi se predvidoma iz varnostnih razlogov ne bo vrnila v Afganistan, ampak bodo zbežali v Turčijo in nato v Evropo,” je za nemški Welt am Sonntag opozoril Asselborn. Dodal je, da obstaja tveganje za ogromen begunski val, ki bo Evropo postavil pred velik izziv.

Luksemburški vodja diplomacije je še dejal, da je Trump z lanskoletnim izstopom iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma storil zelo veliko napako. Sporazum iz leta 2015 je Evropi in svetu prinesel večjo varnost, je dodal in pozval Iran, naj v nobeden primeru ne izstopi iz sporazuma. Irance je posvaril, da bi v nedeljo začeli z neomejenim bogatenjem urana.

Kermani je med petkovo molitvijo v iranskem glavnem mestu Teheran naslovil ZDA z besedami: “Če nas želite napasti, izvolite, a barva Perzijskega zaliva se bo iz modre spremenila v rdečo.” Ob tem je napovedal, da grožnje iz ZDA Irana ne bodo odvrnile od namere, da bi začel z bogatenjem urana do potrebne mere. “To ne pomeni, da si želimo jedrsko bombo, saj je ne potrebujemo, poleg tega je to v nasprotju z islamskimi predpisi,” je še dejal Kermani.

Trump je v petek novinarjem v Washingtonu glede Irana dejal: “Videli bomo, kaj se bo zgodilo z Iranom. Iran mora biti zelo, zelo pazljiv”.

Teheran načrtuje, da bo od nedelje dalje začel z bogatenjem urana nad dovoljeno mejo, ki je 3,67 odstotka in naj bi bogatil uran vse do tiste mere, ki bo potrebna. Iran bo tudi tema izrednega zasedanja Sveta guvernerjev Mednarodne agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki bo v sredo. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. benedikt pravi

    Perzijski migranti na vsakoletnem srecanju vParizu. Priprauljeno imajo novo demokraticno vlado. Potrebujejo USA, da zrusi diktaturo. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2277050381845&set=a.1009049642619&type=3&theater

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Kako pa Slovenija napreduje z bogatenjem urana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen