Uporabniki digitalnih medijev trikrat bolj dejavni na računalnikih kot mobilnih napravah

0

Namizni in prenosni računalniki so še vedno na prvem mestu pri poglobljenem pregledovanju vsebin, saj so uporabniki digitalnih medijev trikrat bolj dejavni na računalnikih kot na mobilnih telefonih, kaže raziskava slovenske agencije Iprom. Med spletnimi iskalniki vodilni delež ohranja Chrome.

Kot so sporočili iz agencije za digitalno oglaševanje Iprom, se je rast mobilnega dostopa do digitalnih vsebin letos v primerjavi z lanskim letom povečala za devet odstotnih točk na 65 odstotkov.

Najbolj priljubljen brskalnik ostaja Chrome, ki ima na namiznih in prenosnih računalnikih skupno 51-odstotni delež. Podoben trend beležijo tudi ostali brskalniki, in sicer Firefox 24-odstotni delež, Microsoft Internet Explorer 15-odstotni, Microsoft Edge pa šestodstotni delež.

Med operacijskimi sistemi na mobilnih napravah še vedno prevladuje Android (73 odstotkov), je pa analiza pokazala, da se uporaba mobilnih naprav z Androidom rahlo zmanjšuje. Po drugi strani rahlo raste uporaba naprav z operacijskim sistemom iOS, ki ima trenutno sicer 27-odstotni delež.

Na namiznih in prenosnih računalnikih s 95-odstotnim deležem še vedno močno prednjači Windows. V primerjavi z lanskim letom njegov delež sicer ostaja nespremenjen. Najpogostejša različica je Windows 10, ki je v primerjavi z lanskim letom zabeležila sedemodstotno rast. Trenutno ima 47-odstotni delež.

Iprom je raziskavo izvedel na vzorcu 1,57 milijona slovenskih uporabnikov interneta. Po standardu organizacije IAB je zajemala 15,24 milijarde meritvenih zahtevkov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen