Steve Bannon v Evropi načrtuje fundacijo za krepitev “desničarskega populističnega nacionalizma”

0

Nekdanji politični strateg ameriškega predsednika Donalda Trumpa in desničarski ideolog Steve Bannon je v petkovem intervjuju za ameriški spletni portal The Daily Beast povedal, da bo v Evropi ustanovil fundacijo The Movement, s katero želi na stari celini zanetiti desničarski populistični upor.

Fundacija s sedežem v Bruslju bo izvajala javnomnenjske ankete in svetovala evropskim desničarskim skupinam. Kdaj točno naj bi začela delovati, sicer ni znano, bo pa v prihodnjih mesecih začela zaposlovati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bannon želi s fundacijo med drugim postaviti tudi protiutež sponzorjem liberalnih organizacij, še posebej fundaciji ameriško-madžarskega milijarderja Georgea Sorosa Open Society.

Nekdanji politični strateg Bele hiše je v pogovoru izrazil prepričanje, da se bo v prihodnjih letih končala evropska integracija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zgodil se bo desničarski populistični nacionalizem. To bo vladalo,” je dejal Bannon. Dodal je, da bo imela Evropa posamezne nacionalne države z lastno identiteto in lastnimi mejami.

Bannon vidi možnost za oblikovanje velike skupine skrajne desnice na volitvah v Evropski parlament, ki bodo maja prihodnje leto. Ta bi lahko po njegovem mnenju štela okoli tretjino evropskih poslancev.

V intervjuju je še izpostavil, da je bil v preteklosti v stiku z nekaterimi evropskimi desničarskimi skupinami, med drugim z Nacionalno fronto francoske skrajne desničarke Marine Le Pen in stranko Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Bannon je bil ključnega pomena za nacionalistično kampanjo in zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah leta 2016. Ta ga je sicer zaradi naraščajočega pritiska na Belo hišo odslovil avgusta lani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen