Tretja črno-modra vlada: avstrijska ljudska stranka in svobodnjaki sklenili dogovor o skupnem vladanju

0

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) so danes zaključili koalicijska pogajanja in sklenili dogovor o oblikovanju vlade, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili pogajalski viri. Prva moža strank, bodoči kancler Sebastian Kurz in njegov vicekancler Heinz-Christian Strache bosta še danes stopila pred novinarje.

To bo tretja črno-modra koalicijska vlada v povojni Avstriji. Pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom naj bi prisegla v ponedeljek, v sredo pa v parlamentu predstavila svoj program.

Stranki sta dogovor o sestavi nove vlade uspeli doseči točno dva meseca po parlamentarnih volitvah, ki so potekale 15. oktobra. V zadnjih dveh dneh so potekala še zadnja intenzivna pogajanja med ÖVP in FPÖ, predvsem glede državljanskih pobud v okviru t. i. neposredne demokracije ter kadrovskih zadev.

Na volitvah oktobra je slavil ÖVP z 31,5 odstotka odstotka glasov podpore, tretji so bili socialdemokrati, dosedanji koalicijski partnerji ljudske stranke, ki so dobili 26,9 odstotka glasov. FPÖ je bil tretji s 26 odstotka.

Od leta 2013 je bila v Avstriji na oblasti koalicija med ÖVP in SPÖ, a je v zadnjem letu prihajalo do vedno večjih razhajanj in obojestranskega nezaupanja, zaradi česar je zastalo uresničevanje reform. Spomladi letos so nato parlamentarne stranke dosegle dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen