Švedsko sodišče ohranilo nalog za aretacijo Juliana Assangea

0

Švedsko sodišče je danes sprejelo odločitev o ohranitvi naloga za aretacijo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, ki je na Švedskem osumljen posilstva. S tem je zavrnilo njegovo prošnjo za preklic naloga. Kot je pojasnilo sodišče, je Assange še vedno pridržan v odsotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je v izjavi navedlo sodišče, se strinja z oceno okrožnega sodišča, da je Assange še vedno osumljen posilstva in da obstaja nevarnost, da se bo izognil pravnim postopkom oziroma kazni.

Po besedah sodišča Assangeova štiri letna osamitev na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu ni odvzem svobode in sama po sebi ne sme imeti pomena pri ocenjevanju sorazmernosti.

Dolžina Assangeovega bivanja na veleposlaništvu in začetna pasivnost preiskovalcev so argumenti za odpravo pripora, toda “relativna resnost prestopka, ki ga je osumljen, pomeni, da obstaja velik javni interes za nadaljevanje preiskave”, je poudarilo sodišče.

“Nadaljnji pripor se trenutno kaže kot učinkovit in nujen ukrep, ki je v pomoč pri nadaljevanju preiskave. Razlogi za pripor še vedno pretehtajo motenje ali drugo škodo, ki bi jo ukrep lahko povzročil Assangeu,” je navedlo sodišče.

Ob tem je izrazilo prepričanje, da je ohranitev naloga za aretacijo skladna z načelom sorazmernosti.

Assange, ki se je junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave več sto tisoč zaupnih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov. (sta)

julian-assange-ecuador-asylum

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen