Komu zvoni v Tezenskem gozdu pri Mariboru, na prizorišču največjega povojnega morišča v Evropi?

34

Piše: mag. Dejan Kaloh

Na prizorišču največjega povojnega morišča v Evropi, zverinsko pomorjeni še dandanes nimajo miru, čez njihova trupla je namreč speljana avtocesta. In ga ne bodo niti nikoli imeli…

Točno pred 9 leti, avgusta 2007, so se preiskovalci pod vodstvom zgodovinarja Mitje Ferenca drugič (pa tudi zadnjič!) vrnili – dobesedno – na kraj največjega množičnega zločina po koncu 2. svetovne vojne v Evropi, v Tezenski gozd pri Mariboru. “V tem primeru gre zagotovo za enega največjih, če ne celo največje povojno grobišče v Evropi“, je takrat na Teznem pri Mariboru povedal vodja preiskave Ferenc.

tezenski gozd3

A največje povojno morišče v Evropi so odkrili že leta 1999, ko so čez Tezenski gozd gradili avtocesto. Ko so preiskovalci sondirali protitankovski jarek v tamkajšnjem gozdu, so samo na 70 metrih izkopali kar 1.179 trupel, kar pomeni, da so bili umorjeni v jarek nametani v več plasteh. Posmrtne ostanke je sicer mogoče najti nekje na globini metra in pol pod zemljo pa tja do okoli dva metra in pol. S sondiranjem so nadalje ugotovili, da je jarek vsaj v dolžino 930 metrov napolnjen z žrtvami, kar bi po matematičnem izračunu pomenilo okoli 15.000 žrtev. To so dejansko gromozanske številke, a kot kaže, da je število žrtev na Teznem veliko večje od prvih ocen, ko se je govorilo “samo” o 15.000 žrtvah, neuradne številke so šle celo do neverjetnih 50.000 žrtev! Protitankovski jarek je sicer bil izkopan skozi Tezenski gozd med Dravo in cesto Celje-Maribor, dolg pa je bil približno tri kilometre in pol.

V tezenskem protitankovskem jarku, je (dokazano) končalo daleč največ Hrvatov (gre dejansko za največje morišče Hrvatov pobitih ob koncu druge svetovne vojne – to so bili pripadniki hrvaških oboroženih sil, ki so se poleti 1945 pred komunističnimi silami umaknili iz Hrvaške v Avstrijo. Od tam pa so jih britanske okupacijske oblasti vrnile v Jugoslavijo), preiskovalci pa domnevajo, da so komunisti noter pometali tudi črnogorske in srbske četnike, zagotovo pa tudi kar nekaj slovenskih in še kakšnih drugih žrtev komunizma. Prav tako so prepričani, da povojna komunistična oblast tukaj ni ubijala le vojaških oseb, pač pa tudi otroke in ženske

Izkopavanje posmrtnih ostankov se je leta 1999 ustavilo zaradi interesa Darsa, da preko tega nesrečnega ozemlja čim prej spelje traso avtoceste, v tistem času pa ni bilo niti politične volje, da bi se preiskala celotna širina omenjenega jarka.

tezenski gozd1

No, nesrečniki, ki so jih izkopali iz protitankovskega jarka, so vsaj dobili svoje obeležje, oni, ki bodo za večno ležali pod avtocesto, ga ne bodo nikoli. Obeležje globoko v Tezenskem gozdu, kakšen kilometer iz stare ceste proti Miklavžu, predstavlja votel kovinski stožec, na katerem je navedeno število 1179 s pripisom, da gre za po vojni usmrčene žrtve, torej gre za morišče in ne za grobišče, kakor sicer slovenski mainstream mediji opisujejo kraje povojnih masovnih eksekucij.

Kovinski stožec ni statičen, ampak se da premikati, ob tem pa zadeva ob notranjo palico in pri tem se slišijo zvoki, podobni zvonjenju cerkvenih zvonov. Saj res, le komu zvoni to obeležje? Glavni (povojni) krvniki slovenskega, pa tudi drugih narodov, so povečini že pod rušo (npr. Mitja Ribičič). Morda pa zvoni krvnim in ideološkim dedičem tistih, ki so načrtovali in izvajali te nečloveške povojne umore…

tezenski gozd2

In zakaj so povojni poboji v Sloveniji še toliko bolj morbidni kot drugje po Evropi? Na to je odgovoril že omenjeni zgodovinar Ferenc, ki je dejal, da so tudi drugod po Evropi izvensodno obračunavali s sodelavci okupatorja in z vsemi drugimi “sovražniki” po vojni vladajočih, a z zelo pomembno razliko. Toda ko je bil tam človek ubit, so bili njegovi posmrtni ostanki izročeni sorodnikom. To nas loči od teh držav. V Sloveniji na stotine družin ne ve, kje ležijo njihovi svojci…” Foto in video: Politikis.si

Povezani članek: Po 7 letih se bo le začel izkop in pokop posmrtnih ostankov iz morišča Huda jama

Št. komentarjev: 34
 1. Pika pravi

  Odlična reportaža, žal pa tudi zelo žalostna! Slovenci smo zaradi komunistov res prvaki v najbolj črnih zadevah!

 2. Miha pravi

  Bi bilo potrebno preveriti, kdo je bil leta 1999 direktor Darsa in ga malo vprašati po pojmu pietete…

 3. bruh pravi

  ve se kdo so bili tudi takrat na obalsti in kdo je vodil dars in ostale državne službe…in jasno je, da vsi ti zverinski post-komunistićni smrdeči iztrebki so vedno in vedno bodo prikrivali vse svi njarije, ki so jih počeli “naši komunisti”……

 4. bruh pravi

  tako, da kot bodo zganjali cviljenje za enega pobitega komunistićnega zverinskega partizana , tako bodo pljuvali po stotinah in stotinah pobit otrok in dojenčkov, ki niso bili na “pravi komunstićni strani”….

 5. bruh pravi

  spomnite se, oni so taki, taki so bili in taki bodo ostali……vsi, čisto vsi …

 6. re gornjim pravi

  Mag. Dejan Kaloh svojega akademskega naziva seveda ni pozabil napisati. Prav je tako. Z lahkoto pa je pozabil napisati DR. Mitja Ferenc.To pa ni prav.

 7. re gornjemu bedaku pravi

  In kakšno zvezo ima pozabljeni DR s tisoči izvensodno pomorjenih?

 8. bruh pravi

  da bo naš zgo rnji kućanov smrdeči in nestrpni pra sec skušal izničiti in prikr ti komunistićno klanje, pa ni nič posebno novega….

 9. pero pravi

  Odličen prispevek Dejan! Naj te grozne stvari ne ostanejo nikoli zamolčane!

 10. APM pravi

  Iz območja avtoceste so izkopana vsa trupla, oziroma posmrtni ostanki nesrečnikov. DARS je opravil vse,kar je bilo pietetno določeno, se pravi izkop posmrtnih ostankov in pokop v skupno grobnico. Žal pa država ni storila nič za preostenek morišča in grobišča. Še vedno je področje neurejeno in pomorjeni še niso našli dostojenga počivališča. Potomci storilcev, ki živijo v okolico morišča, še kar pridno odlagajo smeti na mesta, kjer leže zagrebeni posmrtni ostanki žrtev.

 11. matej pravi

  Uf, pretresljivo… 50.000 žrtev… mater, to je celo Celje, res so bili krvoločni tile rdeči morilci…

 12. Petrovc pravi

  NAJVEČJI POVOJNI POMORI SO SE ZGODILI V RUSIJI, FRANCIJI IN NEMČIJI, pa na NORVEŠKEM!!!
  1. V Rusiji je Stalin dal pobiti kakih pol miljona vrnjenih ujetnikov in sodelavcev Nemcem!
  2. V Franciji so Angleži, upravljalci, v taborišču do smrti izstradali 1 miljon ujetih Nemških vojakov! Prav ti sestradanci danes krasijo slike, kot sestradani Judje v taboriščih!
  3. V Nemčiji je na zimo 45/46 zmagovita koalicija Angležev-Francozev in USa, ubila miljon ujetih Nemcev! Ubila, goli pri minus 30st.C, so kopali liknje v zemljo, da bi se ogreli!
  Judovski teroristi, zverine, so 1946 zastrupili mestni vodnjak, umrlo 11.000 Nemcev!
  Judovski teroristi so 1947 ukradli v USA atomsko bombo in jo z ladjo peljali v Nemčijo! V luft so hoteli vreči Munchen! Samo sreča, za Nemce, da so jim to preprečili!
  4. Na Norveškem leta 45 pobijejo 11.000 otrok starih 1 leto do 4 leta, iz razmerij z Nemškimi vojaki!
  TO SO BILI ZMAGOVALCI!

 13. Petrovc pravi

  ORGANIZACIJA ZB (Zveza Borcev) JE v tem kontekstu teroristična dedinja in jo je treba ukiniti!

 14. Petrovc pravi

  Pri Stalingradu in okolici, so Rusi ujeli okoli 600.000 Nemcev! Njihova grozodejstva je preživelo le 600 Nemcev! Takole je pravila, na RU Tv starka:
  “Od daleč je bilo slišati, kot bi nekdo, pri minus 40 st.C, gnal ogromno čredo govedi, tu ni bilo več tuljenje, bilo je najbol podobno govejemu mukanju! In ko so prišli blizu vasi smo videli, onemoglo neskončno kolono trpečih Nemških ujetnikov, v katere so Ruski stražarji na konjih streljali kot v glinaste golobe, na slepo! Ženske smo stekle iz koč in metale v svoje vojake vse kar nam je prišlo pod roke, tega res ni bilo mogoče gledati!”

 15. Petrovc pravi

  Nesmiselno bombardiranje Dresdena je zahtevalo več življenj, civilistov, starcev, otrok, žensk, kajti v Dresdenu ni bilo vojske, niti tovarn, več smrti kot v Hirošimi!

 16. Petrovc pravi

  NAJMOGOČNEJŠE IN NAJUSTVARJALNEJŠE NEMŠKO PLEME, PRUSI, so izbrisani! Nad Prusi se je zgodil GENOCID! Njihovo glavno mesto Konigsberg (danes Kaliningrad) je še vedno okupiran od Rusev!
  Pruske nacije NI VEČ! TO JE BIL HOLOKAVST, tisti drugi je IZMIŠLJEN, da so opravičili svoje zločine!

 17. Petrovc pravi

  Stalin in Churchill sta na Jaklti ZAHTEVALA, DA SE NEMČIJA ZRAVNA Z ZEMLJO IN DA SE POBIJE 100% VSE NEMCE! Na srečo USA prerdsednik s tem ni soglašal!

 18. Petrovc pravi

  Leta 1949 do 1950 je Stalin ukazal iztrebiti Pruse! v Konigsbergu in široki okolici, Prusiji, je izginilo 13 miljonov Prusev!!!!!!!!!

 19. Petrovc pravi

  Leta 1944 Rusi obkolijo Konigsberg! Nemci na ladjo nalože otroke mlajše od 10 let, starce starejše od 70 let in nosečnice! Skupaj 15.000!
  Ruki obveščevalci so vedeli, kdo je na krovu, pa so podmorničarji vseeno ladjo potopili! In v ledeni vodi med ledenimi ploščami so umrli!

 20. Petrovc pravi

  SLAVA NJIHOVEM SPOMINU! NAJ BOG VARUJE NJIH DUŠE!
  BERLIN JE BRANILO, pred barbari, 10.000 OTROK, nEMŠKIH OTROK STARIH OD 10 DO 16 LET! Oboroženih zgol z puškami, protitankovsklimi bazukami in bombami! Rusi so ga napadali z 6 miljonov vojakov, skupaj z zaledjem! IN TI NEMŠKI HEROJI SO BRANILI BERLIN 3 TEDNE! In Ruskim barbarom prizadeli miljon mrtvih!
  VEČNA SLAVA NEMŠKEMU VOJAKU!

 21. gzs pravi

  petrovc
  nehi jemat une tablete..

 22. Petrovc pravi

  Vse to so drobci krute resnice! In kar nekaj tega sem pobral na RU TV! Tam velikemu generalu Žukovu pravijo MESAR!

 23. raft pravi

  Petrovc pravi:

  ORGANIZACIJA ZB (Zveza Borcev) JE v tem kontekstu teroristična dedinja in jo je treba ukiniti!
  —————————-
  UNIČITI !!!

 24. Fredi pravi

  Sem slisal govorice, da je na v gozdu v blizini Kinoloskega drustva, Belokranjske ulice v Mariboru mnozicno grobisce. Tam naj bi bila v glavnem trupla po vojni pobitih mariborcanov.
  Gospod Kaloh bi bilo dobro ce uspete kaj vec in mogoce napisete kaksen clanek.

 25. re gornjemu pravi

  Petrovc, so na RU TV govorili tudi kaj o raftu- uničevalcu?

 26. kulisa pravi

  Kaj je pravzaprav najvecje zlo? To, da nam ta sprijena falanga se vedno vlada! Slovenec, zbudi se!!

 27. marta pravi

  Ne vem, če je tale Ferenc povedal bistveno razliko: komunisti so na ozemlju Slovenije po 2. svetovni vojni pobijali ne samo sodelavce okupatorja in vojne ujetnike, ampak tudi nedolžne civiliste, med njimi tudi dekleta in žene. To je namreč Ferenc že pred leti povedal o žrtvah v Hudi jami. Ali je Ferenc morda v nekaj letih izgubil spomin?
  Ne moreš žrtev naših zločinskih komunistov kar primerjati z žrtvami drugod po Evropi.

 28. Petrovc pravi

  Kolegica @Marta. G Frleca osebno poznam, bila sva soseda v Murglah! In Petrovc je bil PRVI, ki je Frlecu, ki je bil tedaj še dvorni komunistični zgodovinar, odpiral oči o resnici II svetovne vojne! Še danes ob moji hiši raste trta z njegovega ljubljenega doma!
  Umor je umor in ni razlike!
  Laž je laž in ni opravičila!

 29. Petrovc pravi

  PETROVC IMA VEDNO PRAV! Ko so, drugi dan, pokazali fotografijo Andrejevega skoka v vodo-Drino, SEM PRVI IN EDINI, na “Slovenskih novicah” napisal, da je bil skok diletantski, da si je Andrej polomil hrbtenico! Z razklenjenimi rokami in vzorno navpik meter nad vodno gladino, tekoče vode, pač ni profesionalen skok!

 30. Petrovc pravi

  Izrael temelji na laži in terorju!

 31. crn hudic pravi

  Se je zivih nekaj morilcev in najvecjih izmeckov clovestva v zgodovini planeta Zemlje, kucanovih prijateljev in varovancev, Kdaj jim bodo sodili? Slovenija pa se kar naprej v nedogled tanca z krvavimi zastavami, zvezdami, ulice, trgi krajev po Sloveniji se kar naprej se vedno imenujejo po dokazanih zlocincih. Sodnice in 4 letni otroci v pustni opravi mahajo z zlocinskimi zastavicami na vsaki pasji krvavi procesiji. Drzava morilcev, mentalnih bolnikov, psihopatov – imamo jih celo v parlamentu cistokrvne psihopate z krvavim politicnim prepricanjem. Ti bi zopet klali in tudi bodo !!! Tudi zenske in otroke – to imajo v genskem zapisu. Fuj smrdljiva zlocinska komunisticna drzava Slovenija – to ni vec moja domovina, Slovenija smrdipo krvi !!!

 32. raft pravi

  re gornjemu pravi:

  Petrovc, so na RU TV govorili tudi kaj o raftu- uničevalcu?
  ————————
  Ne boste jo poceni odnesli izvajalci in zagovorniki storjenih grozodejstev.

 33. re gornjemu pravi

  Petrovc, v članku je govora o zgodovinarju dr. Mitji FERENCU, ne vem katerega FRLECA pa ti poznaš in kakšno povezavo ima on s člankom?Da se ni pojavila že …roza?

 34. haapy yack pravi

  hoj
  Če globalist zmagajo bodo odtranili 90% svetovne populacije.
  čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen